Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

7 стъпки за съхранение на витамините при готвене на зеленчуци

Кулинарни тънкости

 • Зеленчуците съдържат много големи количества жизненоважни хранителни вещества и минерали. Те снабдяват човешкото тяло с витамини, които са от съществено значение за телесните функции. Тяхната влакнеста структура помага на храносмилането, а ниското съдържание на калории в повечето зеленчуци ги прави идеални за ежедневна употреба, при здравословен начин на живот и при отслабване.

  Някои методи за готвене могат да унищожат хранителните вещества на зеленчуците. Правилните методи за готвене запазват хранителните вещества и подобряват здравето на цялото ви семейство.

  Стъпка 1
  Добре е да се готвят цели зеленчуци, когато рецептата го позволява. Ако се потопи нарязаният зеленчук в гореща вода или се постави в съд за печене, то се излагат на открито богатите на хранителни вещества части на зеленчука, което спомага за загубата на хранителни вещества. Ако се налага да се нарежат зеленчуците, по-добре да се направи на много малки парченца, които ще се нагреят бързо и ще загубят по-малко хранителни вещества, отколкото ако се нарежат на едро.

  Стъпка 2
  Ако е възможно зеленчуците не трябва да се белят. Ако ситуацията не го позволява, то беленето трябва да е колкото е възможно по-тънко, като се използват специални зеленчукобелачки вместо нож. Най-богата на хранителни вещества част на зеленчука се намира точно под кожата му.

  Стъпка 3
  Зеленчуци се поставят в гевгир и преди да се сготвят те се измиват добре с вода на стайна температура. Зеленчуците трябва да се измият отново, точно преди бъдат нарязани. Така ще се предотврати загубата на водоразтворими витамини.

  Стъпка 4
  Зеленчуци е желателно да се готвят на пара или на слаб огън. Ако се готвят на пара, то те се нареждат над парна кошница, поставена над водата. Ако се варят, просто се покриват с вода и се настройва топлината на средна степен. Водата може да образува малко балончета, но не трябва да завира.

  Стъпка 5
  Добре е да се запази водата, в която са готвени зеленчуците. Без значение кой метод за готвене се използва, водата винаги поема част от хранителните вещества, отделени от зеленчуците. Тази водата може да се използва като основа за сосове, супи, сосове и яхнии.

  Стъпка 6
  Зеленчуците е желателно да се задушат, вместо да се пържат. Може да се използва предимството на бързото соте, което се приготвя само с малко олио в уок. По този начин зеленчуците се запечатват и се съхраняват хранителните им вещества. Нарязаните на ситно зеленчуци се готвят по-бързо.

  Стъпка 7
  Трябва да се избягва да се пекат зеленчуците, особено ако са нарязани. Ако трябва да се изпекат картофи или други кореноплодни зеленчуци, то те се поставят в тавата цели, след което се покрива с фолио. Не се отстранява фолиото по време на целия процес на печене.

  Още няколко съвета как да се готвят зеленчуци, без да се загубят техните витамини

  Ползи на суровите зеленчуци
  Готвенето унищожава част на хранителната стойност на суровите зеленчуци. Най-добрият начин е да се сервират в суров вариант. Разбира се, някои рецепти изискват зеленчуците да бъдат сготвени. В такъв случай, е желателно да се използват стъпките дадени по-горе.
  Добре е да се готви на пара или да се пържи при непрекъснато бъркане
  Някои методи за готвене запазват по-голяма част от съдържащите се в зеленчуците витамини, в сравнение с други методи. Най-добрият начин да се сготвят зеленчуците е да се приготвят на пара, без да се задушават или варят във вряла вода. Сготвените на пара или запържени леко зеленчуците, не водят до унищожаване на голяма част от техните витамини. Зеленчуците е добре да се готвят, докато поомекнат и не повече, за да се намали риска от загуба на хранителната им стойност.

  Трябва да се избягва варенето в кипяща вода
  Най-големия виновник за загубата на витамини в зеленчуците е варенето им в течност. Течността абсорбира витамините. В някои методи за готвене, варенето на зеленчуци е приемливо, например при приготвянето на зеленчукова супа, където може да се консумира водата, в която са сварени зеленчуците. Ако зеленчуците се пекат, докато станат напълно меки, то се унищожават съдържащите се в тях витамини.

  Най-полезният съвет
  За да се предотврати загубата на витамини, зеленчуците трябва да се сервират, възможно най-скоро, след като са сготвени.

Вижте още кулинарни статии