Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Акай бери – плодът суперхрана

Интересен плод суперхрана

 • Акай бери е плодът, който спасява индианско племе в древността, за да стане известен като суперхрана днес, влизайки в списъка на 10-те най-полезни храни в света. Акай бери или историята на дребния лилав плод е от дъждовните гори на Амазония.
  Акай бери са малките лилави плодове на палмовото дърво Euterpe oleracea от семейство Евтерпа. Расте в дъждовните гори на Амазония.

  В последните години акай бери се е наложил като „суперхрана“, благодарение на енергийните и имуностимулиращите си качества.
  Акай бери е богато на фибри, витамините А и С, минералите желязо и калций, флавоноиди, антоцианини, аспартанова, глутаминова и олеинова киселина. Ценен източник на протеини, омега-6 и омега-9 ненаситени мастни киселини.
  Благодарение на богатото съдържание на антоцианини (мощни антиоксиданти), акай бери подобрява цялостното здравословно състояние на организма и намалява риска от различни видове рак.
  • Нормализира кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
  • Бори се с безсънието.
  • Има благотворен ефект върху потентността.
  • Акай бери подобрява зрението.

  Акай бери е идеален за диета, но няма чудотворен ефект, както често е представяно. Редуцира подкожните мазнини, намалява „лошия“ холестерол в кръвта, подобрява храносмилането и прочиства организма от токсините.
  Основният проблем при акай бери е, че не е дълготраен и е най-полезен прясно откъснат от палмата. Заради транспортирането от Бразилия се изсушава и замразява, а това неминуемо води до намаляване на хранителните качества на плода, въпреки че голяма част от тях се запазват. Затова боровинките, ягодите, касисът и другите дребни плодове са добра алтернатива.

Вижте още кулинарни статии