Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Ананас - ценнен тропически плод

Плод

  • Ананасът е един от най-хубавите и ценни тропични плодове. Ананаса произхожда от Южна Америка, но днес се отглежда и в Мексико, Флорида, Хавайските острови и Куба. Характеристики като – гладки, свежи и зелени листа, ромбовидни люспи по кората, червеникав отенък и тегло между 800г. – 1.5кг, гарантират отличното качество на плода.
    Ананасът е много здравословен продукт. Той има високо съдържание на калий, калций, желязо, йод и витамини А, B и C, както и на ензима бромелин. Това е ензим, разграждащ белтъчините и помагащ за по-лесното храносмилане на храната. Екзотичния плод спомага за предотвратяване на развитието на атеросклероза и понижаване на кръвното налягане. Важно е, че плодът не бива да бъде съхраняван при по-ниски температури от 5ºС, както и не повече от 15 дни на стайна температура.
    Ананасът би могъл да се консумира както като плод, така и под формата на прясно изстискан сок. Получава се чудесена комбинация с други плодове – ягоди, киви, банани, за направата на десерти, както и за гарнитура на различни месни ястия.
    Екзотичния плод е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Ананасът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии