Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и  магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Ананас - ценнен тропически плод

Плод

  • Ананасът е един от най-хубавите и ценни тропични плодове. Ананаса произхожда от Южна Америка, но днес се отглежда и в Мексико, Флорида, Хавайските острови и Куба. Характеристики като – гладки, свежи и зелени листа, ромбовидни люспи по кората, червеникав отенък и тегло между 800г. – 1.5кг, гарантират отличното качество на плода.
    Ананасът е много здравословен продукт. Той има високо съдържание на калий, калций, желязо, йод и витамини А, B и C, както и на ензима бромелин. Това е ензим, разграждащ белтъчините и помагащ за по-лесното храносмилане на храната. Екзотичния плод спомага за предотвратяване на развитието на атеросклероза и понижаване на кръвното налягане. Важно е, че плодът не бива да бъде съхраняван при по-ниски температури от 5ºС, както и не повече от 15 дни на стайна температура.
    Ананасът би могъл да се консумира както като плод, така и под формата на прясно изстискан сок. Получава се чудесена комбинация с други плодове – ягоди, киви, банани, за направата на десерти, както и за гарнитура на различни месни ястия.
    Екзотичния плод е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Ананасът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии