Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Аржентинската кухня

Чуждестранна кулинария

 • Аржентинската кухня е комбинация от национални традиции и многожество чуждестранни рецепти, донесени от преселниците от Европа. За разлика от другите съседни страни тук европейското влияние е много по-силно, което оказва влияние не само в рецептите на месните блюда, но и в оформлението и поднасянето им на трапезата.

  Грилът е предпочитаната готварска техника в Аржентинската кухня. Съществуват много продукти, приготвени на грил, които се предлагат в малки спретнати ресторантчета “чураскария” или “париляда”. Тезизаведения се радват на постоенан поток от клиенти.
  „Асадо” е типичната аржентинска храна, като преставлява приготовени на въглища телешки ребра. Разпространени са в цялата страна и обикновено се допълват с пушени колбаси “чорисо” или кървавица “морсила”, а също се съпровожда с телешки бъбреци, черен дроб, пилешко и свинско месо.
  Основната подправка за печеното месо е “чимичури” - вкусен ароматен сос, който се състои от различни подправки и растения (чесън, червена чушка, магданоз, риган, лют червен пипер, кимион, лук и дафинов лист), смесени с вода, оцет, захар, сол и олио. Асадо се поднася с вкусни салати от марули, домати, лук, моркови, твърдо сварено яйце и картофи, както и с червено вино.

  Аржентинците консумират много зеленчукови ястия, но в голямата си част зеленчуците са гарнитура или компонент от сложни ястия.
  Салатите са различни, някои са традиционни, а други са необичайните. Могат да бъдат смес от зеленчуци, растително масло, колбаси, яйца, морски дарове и риба или проста смес от домати с лук.
  Навсякъде може да се срещне популярното в цяла Латинска Америка рагу от зеленчуци „салтадо” или царевична каша с различни пълнежи, студена супа “гаспачо” от настъргани домати, пържени картофи от всички видове, а също и всевъзможните видове пица.

  Телешкото месо е визитката на страната, тъй като Аржентина заема второ място в света по потреблението му. Най-характерните блюда са асорти от най-различни видове месо, запечени на грил, - “париляда”, печено месо на скара, черен дроб и колбас “асадо”, широка ивица печено месо от гръбнака на телето “тира де асадо”, много тънка пържола “миланеза” с пържени картофи, филе “васио”, задушено свинско с царевица “локро”, месно руло със зеленчуци и яйца “матамбре”, месо с кръв “югосо”, традиционните за цяла Латинска Америка банички “емпанадас” с всевъзможни пълнежи, печено телешко на въглища “бифе де ломо”, “бифе де чорисо” или “бифе де костиля”, пиле в бира, гъста супа от десетки месни продукти и зеленчуци “ольо” или “пучеро”, печени на въглища месни кубчета “чураско”, дълги колбаси “чорисо”, шишчета “пинчос”, печена агнешка плешка с подправки, палачинки с месо, печени колбаси “чинхулине”, както и екзотични блюда, като печени бичи опашки, печено месо “висачи” (местен гризач), месо от местни щрауси ему и нанду (отглеждат се в специални ферми) или задушен броненосец.

  Аржентинското крайбрежие се слави с рибните си запаси, затова рибата и морските дарове са също много разпространени. Рибата може да се консумира във всеки вариант – маринована, варена, веяна, като пълнеж в баничка или като компонент в салата, също и пълнена, например с месо от раци или зеленчуци.

  Десертите също приличат на аналогичните продукти в другите латиноамерикански страни – всевъзможни банички с разнообразен пълнеж, пресни и захаросани плодове, сладък бананов ориз, орехи в карамел и, разбира се, превъзходния аржентински сладолед “хеладо”.

  Чаят “мате” е традиционната местна напитка, който се употребява в огромни количества. По-малко популярно е черното кафе (предимно заради цената му – то се внася от Бразилия и Колумбия), но въпреки това аржентинските кафенета са многобройни.

  Най-популярните алкохолни напитки са превъзходните аржентински вина, особено червените. Известни са лозата сортове “Малбек” (черен) и “Торонтес” (бял) дори извън пределите на страната. Уискито и джинът местно производство също са с много добро качество, а производството на ром, макар и да не е голямо, е много качествено .

  Разнообразието и качеството на хранителните продукти, произведени в Аржентина е превърнато в мотив за срещи и наслажда. Аржентинците се хранят обилно, средно по 3 или 4 пъти на ден, но най-важни са вечерята и обядът.

  Климатът и земята на Аржентина позволяват да се отглеждат и използват в гастрономията на различните райони плодове, растения, подправки и превъзходните скотовъдни богатства. Това е помогнало да се появят изключителни блюда със специфичен вкус, в които се смесват понякога сладкото и лютото: умита (ястие от грухана царевица), тамал (баница от царевично брашно с месо), карбонат - печено месо с кожата и сладко мляко.

Вижте още кулинарни статии