Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Авокадо - ползи

Плод

 • Авокадото е крушовиднен плод известен със своите здравословни и разкрасяващи способности по целия свят. Той е произлязъл от днешните Мексико, Гуам и Централна Америка. Този зелен месест плод се е култивирал от незапомнени времена и това не е случайно, тъй като е пълен с полезни съставки, които са не само хранителни, но и поддържат доброто здраве и външен вид.

  Този плод е чудесен начин за стегане на тялото, без да се използват медикаменти пълни със странични и често вредни химикали. Есенции от авокадо са използвани от стотици години в разкрасяващи продукти, а с неговите масла се правят безброй видове маски за коса.

  Спрямо ориентировъчния дневен прием (ОДП), 150 грама от зряло авокадо съдържат 40% от ОДП за фибри, 38% витамин К, 29% фолиати, 24% витамин С, 20% витамин В5, 20% калий, 19% витамин В6 и едва 12% калории. Няколко плода на ден, два-три пъти в седмицата ви гарантират балансирана диета с достатъчен прием на тези витамини.

  Понеже авокадото е пълно с високи концентрации на витамин А, то спомага за по-бързото отделяне на мъртви клетки от епидермиса. Полезните му съединения, като глутамин - известен още като кралят на аминокиселините, пречистват кожата и я предпазват от вредни влияния на околната среда.

  Сокът от авокадо се води за истинска енергийна напитка. Освен прилив на сила, една чаша от него снабдява човешкия организъм с големи количества витамини А и Е, които от своя страна освежават кожата и й придават еластичност и по-здрав вид.

  Независимо дали се консумира целият плод или само сока му, една порция от плода може да внесе баланс на различни витамини в организма, както и на над 14 жизненоважни минерала като желязо, калий, фосфор, мед и др. Наличието на калий и съдържанието на мастни киселини, превръщат плода в идеална храна за понижаване на хроничното кръвно налягане.

  Експерти по кожни заболявания препоръчват употребата на масло от авокадо по две причини. На първо място, неговата способност да хидратира кожата и да доставя директно до нея полезната си комбинация от микроелементи се изразява с особена бързина и може да бъде правено всяко сутрин. Втората важна причина е, че това масло действа като естествена защита от слънцето, а ако кожата вече е изгорена – то е отлично средство за третиране на слънчеви изгаряния.


Вижте още кулинарни статии