Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Авокадо - ползи

Плод

 • Авокадото е крушовиднен плод известен със своите здравословни и разкрасяващи способности по целия свят. Той е произлязъл от днешните Мексико, Гуам и Централна Америка. Този зелен месест плод се е култивирал от незапомнени времена и това не е случайно, тъй като е пълен с полезни съставки, които са не само хранителни, но и поддържат доброто здраве и външен вид.

  Този плод е чудесен начин за стегане на тялото, без да се използват медикаменти пълни със странични и често вредни химикали. Есенции от авокадо са използвани от стотици години в разкрасяващи продукти, а с неговите масла се правят безброй видове маски за коса.

  Спрямо ориентировъчния дневен прием (ОДП), 150 грама от зряло авокадо съдържат 40% от ОДП за фибри, 38% витамин К, 29% фолиати, 24% витамин С, 20% витамин В5, 20% калий, 19% витамин В6 и едва 12% калории. Няколко плода на ден, два-три пъти в седмицата ви гарантират балансирана диета с достатъчен прием на тези витамини.

  Понеже авокадото е пълно с високи концентрации на витамин А, то спомага за по-бързото отделяне на мъртви клетки от епидермиса. Полезните му съединения, като глутамин - известен още като кралят на аминокиселините, пречистват кожата и я предпазват от вредни влияния на околната среда.

  Сокът от авокадо се води за истинска енергийна напитка. Освен прилив на сила, една чаша от него снабдява човешкия организъм с големи количества витамини А и Е, които от своя страна освежават кожата и й придават еластичност и по-здрав вид.

  Независимо дали се консумира целият плод или само сока му, една порция от плода може да внесе баланс на различни витамини в организма, както и на над 14 жизненоважни минерала като желязо, калий, фосфор, мед и др. Наличието на калий и съдържанието на мастни киселини, превръщат плода в идеална храна за понижаване на хроничното кръвно налягане.

  Експерти по кожни заболявания препоръчват употребата на масло от авокадо по две причини. На първо място, неговата способност да хидратира кожата и да доставя директно до нея полезната си комбинация от микроелементи се изразява с особена бързина и може да бъде правено всяко сутрин. Втората важна причина е, че това масло действа като естествена защита от слънцето, а ако кожата вече е изгорена – то е отлично средство за третиране на слънчеви изгаряния.


Вижте още кулинарни статии