Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Авокадо – плод, зеленчук и ядка

Плод

 • Авокадо е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка.
  Авокадо е дърво от семейство Лаврови. Плодът му е наричан “алигаторова круша” заради крушоподобната форма и зелената обвивка като крокодилска кожа. На езика нахуатъл на ацтеките и маите името на плода е “ахуакатъл”, което в буквален превод означава “тестис”.
  Авокадото е култивирано преди около 7000 години. Родината му е Южна Америка. През 17 век авокадото е пренесено в Европа от испанските флотилии, а през 19 век е разпространено в Азия, Африка и Австралия.
  Днес най-големите производители на авокадо в световен мащаб са САЩ, Мексико, Бразилия, Колумбия, Доминиканската република и други, а в Европа – Испания, Италия, , Португалия, Гърция и Турция. Познати са над 500 вида авокадо, като основните 3 са мексиканско, гватемалско и западноиндийско.

  Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. То съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.
  Хранителен състав на 100 г авокадо: 190 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати

  Авокадо – здравословни качества
  - Авокадото намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта.
  - Авокадото намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания.
  - Авокадото стабилизира нервната система.
  - Авокадото предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет.
  - Авокадото укрепва имунната система.
  - Авокадото нормализира кръвното налягане.

  Авокадото е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс. Съдържащите се в авокадото белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти. Този плод ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диета прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно.

  Когато се избира авокадо, то трябва да е добре узряло, за да е вкусно. За да се провери, се притиска го леко. Не бива да е твърдо, а еластично. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини.

  Освен сурово, авокадо може да се използва като съставка на различни салати, предястия, основни ястия, сосове, десерти и т.н.


Вижте още кулинарни статии