Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Авокадото – плодът с множество положителни и здравословни свойства

Плод

 • Авокадото, в началото на своето съществуване, се е използвало за храна, само от представителите на така наречената аристокрация. Днес обаче, авокадото е широко разпространен плод, който е достъпен за всички. Плодът е известен с редицата си положителни и здравословни свойства, както и с това, че е изключително полезен за човешкия организъм. Плодът авокадо е известен още и като „алигаторова круши“, тъй като на външен вид има формата на круша и цвят на алигатор. Разновидностите на авокадото са над 500 различни вида, като е достъпен в магазинната мрежа целогодишно.
  Авокадото намира широко приложение в кулинарията, като основна съставка на множество салати и сосове. Хранителните качества на плода авокадо, се различават от качествата на повечето други плодове, тъй като има уникален състав, който изключително мнного спомага на организма да усвои по-ефективно над 20-те незаменими хранителни вещества, съдържащи се в него.
  В 100 гр. авокадо приблизително се съдържат:
  - 160 ккал.
  - 73% вода
  - 2 гр. белтъчини
  - 15 гр. мазнини
  - 7 гр. въглехидрати
  Авокадото е плод, който се препоръчва и на диабетици. То е съществена и незаменима част от последователите на суровоядството. Авокадото оказва благотворно влияние и върху зрението и имунитета на човешкия организъм. Предпазва клетките от стареене и рак, забавя развитието на рака на простатата и освен това авокадото е сред най-мощните антиоксиданти
  Авокадото е изключително богато на множество витамини, като A, C, E, K и B6. В едва половин авокадо се съдържа близо една трета от препоръчителната дневна доза витамин B5, а само в една четвъртинка се намира препоръчителната дневна доза на витамин E.
  В 100 гр. авокадо приблизително се съдържат следните витамини:
  Тиамин (B1) 0.108 mg (9%)
  Рибофлавин (B2) 0.122 mg (9%)
  Ниацин (B3) 1.92 mg (12%)
  Пантотенова к-на (B5) 0.97 mg (19%)
  Пиридоксин (B6) 0.28 mg (22%)
  Фолиева к-на (B9) 62 ?g (16%)
  Витамин C 8 mg (9%)
  Витамин Е 1.34 mg (9%)
  Авокадото има отличните хранителни и здравословни свойства и затова мнозина диетолози и здравни специалисти препоръчват консумацията му.

Вижте още кулинарни статии