Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Авокадото – плодът с множество положителни и здравословни свойства

Плод

 • Авокадото, в началото на своето съществуване, се е използвало за храна, само от представителите на така наречената аристокрация. Днес обаче, авокадото е широко разпространен плод, който е достъпен за всички. Плодът е известен с редицата си положителни и здравословни свойства, както и с това, че е изключително полезен за човешкия организъм. Плодът авокадо е известен още и като „алигаторова круши“, тъй като на външен вид има формата на круша и цвят на алигатор. Разновидностите на авокадото са над 500 различни вида, като е достъпен в магазинната мрежа целогодишно.
  Авокадото намира широко приложение в кулинарията, като основна съставка на множество салати и сосове. Хранителните качества на плода авокадо, се различават от качествата на повечето други плодове, тъй като има уникален състав, който изключително мнного спомага на организма да усвои по-ефективно над 20-те незаменими хранителни вещества, съдържащи се в него.
  В 100 гр. авокадо приблизително се съдържат:
  - 160 ккал.
  - 73% вода
  - 2 гр. белтъчини
  - 15 гр. мазнини
  - 7 гр. въглехидрати
  Авокадото е плод, който се препоръчва и на диабетици. То е съществена и незаменима част от последователите на суровоядството. Авокадото оказва благотворно влияние и върху зрението и имунитета на човешкия организъм. Предпазва клетките от стареене и рак, забавя развитието на рака на простатата и освен това авокадото е сред най-мощните антиоксиданти
  Авокадото е изключително богато на множество витамини, като A, C, E, K и B6. В едва половин авокадо се съдържа близо една трета от препоръчителната дневна доза витамин B5, а само в една четвъртинка се намира препоръчителната дневна доза на витамин E.
  В 100 гр. авокадо приблизително се съдържат следните витамини:
  Тиамин (B1) 0.108 mg (9%)
  Рибофлавин (B2) 0.122 mg (9%)
  Ниацин (B3) 1.92 mg (12%)
  Пантотенова к-на (B5) 0.97 mg (19%)
  Пиридоксин (B6) 0.28 mg (22%)
  Фолиева к-на (B9) 62 ?g (16%)
  Витамин C 8 mg (9%)
  Витамин Е 1.34 mg (9%)
  Авокадото има отличните хранителни и здравословни свойства и затова мнозина диетолози и здравни специалисти препоръчват консумацията му.

Вижте още кулинарни статии