Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Австрийската кулинария

Чуждестранна кулинария

 • Към регионалните алпийски традиции се е добавило влиянието на унгарския и чешкия, италианския и баварския опит. Затова класическата австрийска кулинария е една от най-многонационалните кухни на Европа.

  ЗАКУСКИ И БЪРЗА ХРАНА

  В Австрия са много популярни отворените сандвичи с пастети и зелени подправки, колбаси и горчица. Особено характерен за австрийските заведения за бързо хранене е Bosner, който представлява пикантен печен колбас в багета и Schnitzelsemmeln, багети “пълнени” със свински шницел.

  СУПИ

  Повечето супи се приготвят от силен месен бульон, предимно телешки. От чешката кухня е дошла традицията да се сгъстяват с брашно. Пак с чешкото влияние се обяснява присъствието на разнообразни кнедли и галушки в супите - засищащи, пикантни и ароматни. Босилекът и магданозът, както и корените в супата са подправки, които се добавят задължително, защото те са приятни на вкус и аромат. И още един продукт, който често се превръща в основа на супите в Австрия е карантията. От нея се получава гъст бульон, който се подправя с корени и зеленчуци и с кнедли. Самата карантия се нарязва на ситно и се добява в тенджерата, или се поднася отделно.
  Интересно ястие е австрийската бирена супа. Тя се вари от тъмна бира с хляб, яйца, индийско орехче и джинджифил. Така ще получат в една чиния и храна, и напитка.
  “Селският” вариант на супа е така наречената австрийската лучена супа. Тя е евтина и вкусна: лук на колелца, задушен в олио или масло, поръсен с брашно – всичко това се вари в зеленчуков бульон или във вода. Това ястие е преминало при селяните още през XVIII век. Първооткривателите на лучената супа са французите, но австрийците са я модифицирали по всевъзможни начини. В ресторантите я приготвят с телешки бульон.

  ВТОРОТО ЯСТИЕ

  Навсякъде в Австрия, с малки изключения, второто ястие се приготвя от месо. Класическите рецепти в това отношение принадлежат именно на виенската кухня - например виенския шницел. Той се начуква почти до прозрачност, топи се в разбито яйце и галета (или хлебни трохи) и бързо се пържи до получаването на златиста коричка. Правилният виенски шницел се пържи не повече от 3-4 минути.
  Друго известно общоавстрийско ястие е тафелшпитц (Tafelspitz). Това е просто варено телешко с корени. А хитростта тук е в това, че за него може да се ползва само една част от телето - горното парче от задния бут. Тафелшпитцът се поднася с варени картофи, сметанов сос или горчица.

  КУЛТЪТ КЪМ КОЛБАСИТЕ

  Той не е толкова силен в Австрия, колкото е в Германия. Има голямо разнообразии от предлагани видове колбаси. Известни са ливерният пържен колбас (Leberwurst), и буренвурстът (Burenwurst), и дебреценската люта кървавица (Debreziner), и всевъзможните видове кренвирши.

  ГАРНИТУРИТЕ

  На почит в Австрия е най-вече зелената салата. Тя се поднася като гарнитура към месото.

  ДЕСЕРТИТЕ

  Точно те са прославили австрийската кухня по цял свят, например изисканите многокомпоненти бонбони и сладки печива. Тази сложност и шик са пряко наследство от имперската традиция. Бонбоните, ръчно направени от виенските сладкари, и до ден-днешен са произведения на изкуството, а многобройните въздушни и топящи се в устата десерти в кафенетата и ресторантите и досега се приготвят по същите рецепти, някога пазени най-строго от придворните сладкари.
  бНай-популярният десерт е австрийският ябълков щрудел (Apfelstrudel). На пръв поглед няма нищо сложно - едно тесто и ябълки. Но виенските сладкари са достигнали най-висшето майсторство при печенето на тези тъй най-нежни рула от тънко тесто, пълнено с ябълки. А освен това щруделите в Австрия могат да се приготвят също и с кайсии, вишни, шоколад, извара и дори спанак.
  Второ място в списъка на световно известните десерти на Австрия заема тортата “Сахер” - шоколадово-кайсиево лакомство. Тя е измислена от знаменития виенски готвач Едуард Сахер през XIX век, и тази торта, приготвена по оригиналната рецепта, може да се опита само във Виена.
  Друг интересен австрийски десерт са бисквитите Vanillenkipferl във формата на полумесеци. Те се приготвят от ванилови зрънца и бадеми и се поръсват с пудра захар. Понякога се срещат и “ваниленкипферл” с шоколадов “декор”.

  ТЕНДНЕНЦИИ

  В последно време става все по-популярна “селската” кухня - местни рецепти, които от векове са се използвали и са се модернизирали не от придворните готвачи, а от обикновените селяни и бюргери. Тук предимно се проявяват местните традиции в кулинарията, а във всяка австрийска провинция те са различни.

Вижте още кулинарни статии