Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Бадемът - богати и ценнен растителен източник на белтъчни вещества, мазнини и минерални соли

Дърво

  • Бадемът е дребно широколистно дърво от семейство Розоцветни. Произхожда от Югозападна Азия. Разпространените у нас сортове се поделят в няколко групи в зависимост от вкуса на ядката и от твърдостта на черупката. За най-ценни се смятат ядките със светложълта обвивка.
    Бадемите съдържат много малко количество вода (около 6%) и затова могат да се съхраняват продължително време, без да променят вкуса и хранителната си стойност. По състав се нареждат между най-богатите и ценни растителни източници на белтъчни вещества, мазнини и минерални соли. Те са подходящи за стари хора и деца. Въглехидратите на бадема се понасят от болните от захарен диабет и мога да се употребяват от тях като храна. Бадемовите ядки са особено ценни през зимата при недостига на други растителни храни с такова богата съдържание. Полезни са за хора с тежък умствен труд, при лечение на бъбречни и жлъчни камъни и пясъци и възпалителни заболявания на пикочните пътища. Заради богатото съдържание на калий, са подходящи при лечението на сърдечно-съдови заболявания.
    Бадемът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Бадемът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии