Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Банан – полезни свойства

Плод

  • Бананите са много популярен плод, а оказва се и изключително полезен. В света на кулинарията бананите се разделят на 2 основни вида - десертни или жълти банани и зелени банани, които се използват предимно за готвене.
    Бананът съдържа голямо количество нишесте и е основна храна в някои страни. Плодовете имат обвивка, която е показателна за много от качествата им: когато по нея има ударена част, плодът отвътре също е засегнат, зелената обвивка показва недостатъчно зрял плод, а кафявата – че бананът е кашест и доста по-мек.
    Бананите могат да се консумират не само сурови, но и готвени, пържени и печени. Тези плодове са засищаща и здравословна храна, подходяща за всяко хранене, тъй като съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, а същевременно са богати на много важни хранителни вещества.
    Независимо че съдържат много въглехидрати, бананите са част от здравословната диета. Освен че са с много калий, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина. В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен.
    Те са известни и като пробиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.


Вижте още кулинарни статии