Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Банан – полезни свойства

Плод

  • Бананите са много популярен плод, а оказва се и изключително полезен. В света на кулинарията бананите се разделят на 2 основни вида - десертни или жълти банани и зелени банани, които се използват предимно за готвене.
    Бананът съдържа голямо количество нишесте и е основна храна в някои страни. Плодовете имат обвивка, която е показателна за много от качествата им: когато по нея има ударена част, плодът отвътре също е засегнат, зелената обвивка показва недостатъчно зрял плод, а кафявата – че бананът е кашест и доста по-мек.
    Бананите могат да се консумират не само сурови, но и готвени, пържени и печени. Тези плодове са засищаща и здравословна храна, подходяща за всяко хранене, тъй като съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, а същевременно са богати на много важни хранителни вещества.
    Независимо че съдържат много въглехидрати, бананите са част от здравословната диета. Освен че са с много калий, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина. В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен.
    Те са известни и като пробиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.


Вижте още кулинарни статии