Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Баницата - най-популярното ястие в българската кулинария

Ястия с история

  • Баницата е най-популярното ястие в българската кулинария. Векове наред на всеки празник в българския дом баницата е присъствала задължително на трапезата, като в различните краища на страната тя се приготвя по различен начин.

    Съществуват много видове баници. Баницата може да се направи от содено тесто, от тесто с мая или от многолистно. Според това според това дали корите й се разточват или се теглят – тя е точена или теглена. Според оформянето на пластовете й, тя може да бъде вита или наложена. На вкус това кулинарно изделие може да бъде солено или сладко. Най-популярната баница се прави с плънка от яйца, кисело мляко и натрошено сирене. В някои краища на страната ни се прави къпана баница – след опичането й домакинята я залива с разбити яйца и прясно мляко, след което я допича още няколко минути. Има и мързелива баница както и такава с готови кори. В магазините вече има достатъчно варианти на готовите кори, което улеснява процеса на приготвянето й и отнема много по-малко време. Без значение дали баницата се прави с домашните или готовите кори, то задължително е, всяка кора да се напръска със студена вода и малко олио, за да не се слепват пластовете. Това се прави и на повърхността на вече оформената баница преди да се постави тавата в горещата фурна и да се остави да се пече.

    За да се получи мека баница трябва веднага след като се извади от тавата, т.е. още докато е топла, да се увие в готварско фолио. Така се задушава и омеква. Можете да я съхранявате в този вид в хладилника, с когато решите пак да я консумирате, просто се слага за няколко минути в гореща фурна.

    За да се получи хрупкавата коричка фолио не се използва. За да се опече равномерно отвсякъде, този специалитет трябва да се следи по време на печенето. Щом започне да придобива златист цвят, огънят се намалява, а тавата периодично се върти. Когато е готова, баницата се изважда и се оставя, без да се покрива. Така корите й отгоре остават хрупкави. Ако искате те да са с наситен цвят и по-плътни,то трябва да намажете корите отгоре преди печенето с разбит жълтък, като най-добре е това да се направи с четчица, за да се нанесе покритието равномерно по цялата повърхност.

    Коледната баница по традиция се прави с късметчета. Освен пъпки от дрян, хората слагат писмени послания, увити в целофан. Пожеланията винаги са за здраве и сполука.

Вижте още кулинарни статии