Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Бял патладжан

Зеленчук

 • Белият патладжан не е много познат в България, но той започва да навлиза в кухнята ни все повече, въпреки по-дебелата си кожа и твърда сърцевина от другите видове патладжани.

  Белите патладжани са бедни на въглеводороди, но много богати на полезни минерални соли: калий, калций, магнезий, манган, желязо и пектинови вещества. Той съдържа още диетични фибри, фолиева киселина, мед, витамин С и витамин К, В6 и РР. Горчивият му вкус се дължи на съдържащите се в него етерични масла.

  Белите патладжани са богати на витамини, минерали и на важни фитонутриенти, които имат антиоксидантно действие.
  Те са храна за мозъка. Има много изследвания, фокусирали се върху фитонутриент-антицианин, наречен насунин, който се намира в патладжаните. Насунинът е потенциален антиоксидант, пречистващ свободни радикали и защитаващ клетъчните мембрани, допринасяйки по този начин за доброто функциониране на мозъка ни.
  Също така са богати и на фенолни антиоксидантни съединения. Патладжаните са богат източник на фенолни съединения, които действат като антиоксиданти. Хлорогенната киселина, намираща се в този вид зеленчуци има антивирусно действие и предпазва от появата на изменения (поява на рак).
  Белите патладжани са благоприятни за здравето на сърдечносъдовата ни система и за предпазването ни от свободните радикали.

  Белите патладжани може да се приготвят на пара, да се изпържат на тиган, изпекат във фурна или на барбекю.
  Трябва да се внимава с тяхната консумация обаче, защото са сред малкото храни, съдържащи оксалати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксалатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на патладжани.

Вижте още кулинарни статии