Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Бял патладжан

Зеленчук

 • Белият патладжан не е много познат в България, но той започва да навлиза в кухнята ни все повече, въпреки по-дебелата си кожа и твърда сърцевина от другите видове патладжани.

  Белите патладжани са бедни на въглеводороди, но много богати на полезни минерални соли: калий, калций, магнезий, манган, желязо и пектинови вещества. Той съдържа още диетични фибри, фолиева киселина, мед, витамин С и витамин К, В6 и РР. Горчивият му вкус се дължи на съдържащите се в него етерични масла.

  Белите патладжани са богати на витамини, минерали и на важни фитонутриенти, които имат антиоксидантно действие.
  Те са храна за мозъка. Има много изследвания, фокусирали се върху фитонутриент-антицианин, наречен насунин, който се намира в патладжаните. Насунинът е потенциален антиоксидант, пречистващ свободни радикали и защитаващ клетъчните мембрани, допринасяйки по този начин за доброто функциониране на мозъка ни.
  Също така са богати и на фенолни антиоксидантни съединения. Патладжаните са богат източник на фенолни съединения, които действат като антиоксиданти. Хлорогенната киселина, намираща се в този вид зеленчуци има антивирусно действие и предпазва от появата на изменения (поява на рак).
  Белите патладжани са благоприятни за здравето на сърдечносъдовата ни система и за предпазването ни от свободните радикали.

  Белите патладжани може да се приготвят на пара, да се изпържат на тиган, изпекат във фурна или на барбекю.
  Трябва да се внимава с тяхната консумация обаче, защото са сред малкото храни, съдържащи оксалати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксалатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на патладжани.

Вижте още кулинарни статии