Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Бисквит

Продукти с история

  • Думата бисквит може би идва от италиански - biscotto, или френски - biscuit, или от далечния латински- bis - двойно и coctus - варен. Бисквитът или така наречения пандишпан (раindispan – испански хляб) е сладкото тесто и сладкият хляб, приготвени от брашно, захар и яйца.

    Бисквитът има много разновидности, в някои се използват цели яйца, в други само белтъци или само жълтъци. Може да се сменя брашното – пшенично, овесено, оризово, царевично, а понякога вместо брашно се използват печен картофи, смлени ръжени сухари или орехи, смлени на прах. По този начин се променя вкусът, окраската, консистенцията на бисквита, но неговата технология и структура на тестото и печеното изделие си остава неизменна.

    Повечето бисквити имат течно, леещо се тесто, което предполага използването на форма за печене, като формата непремeнно се намазва отвътре с масло и се поръсва с брашно, освен ако не е с незалепващо покритие – така се предотвратява загарянето на течното тесто. Бисквитът се пече дълго – от 45 минути до час и половина на слаб огън във фурна. Той се използва в сладкарството като основа за торти, пасти, многослойни сладкиши и бонбони. Освен това бисквитът след печенето преминава през допълнителна обработка – от него се снема кората, пластира се, залива се със сироп, ликьор, сладко, глазира се с шоколад или захар, покрива се с лимонова или портокалова глазура, покрива се с различни кремове, прослойва се с мармалад и т.н. От него се правят сухари, в натрошено състояние той се използва за кремове и пълнежи.

    През XVIII-XIX в. бисквитът се смята за „лека, питателна и здравословна храна“. Лекарите тогава погрешно смятат, че “бисквитът като мезе на доброто старо вино помага на сърцето и стомаха”. Следвайки този нелеп съвет, аристокрацията на XVIII в. често заменяла хляба с бисквит, което понякога довеждало до преждевременна смърт на мнозина от тях.
    От всичките бисквити най-опасни са тези от сухари на черен (ръжен) хляб, с тъмнокафяв цвят, които се използват в тортите.

Вижте още кулинарни статии