Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Бисквит

Продукти с история

  • Думата бисквит може би идва от италиански - biscotto, или френски - biscuit, или от далечния латински- bis - двойно и coctus - варен. Бисквитът или така наречения пандишпан (раindispan – испански хляб) е сладкото тесто и сладкият хляб, приготвени от брашно, захар и яйца.

    Бисквитът има много разновидности, в някои се използват цели яйца, в други само белтъци или само жълтъци. Може да се сменя брашното – пшенично, овесено, оризово, царевично, а понякога вместо брашно се използват печен картофи, смлени ръжени сухари или орехи, смлени на прах. По този начин се променя вкусът, окраската, консистенцията на бисквита, но неговата технология и структура на тестото и печеното изделие си остава неизменна.

    Повечето бисквити имат течно, леещо се тесто, което предполага използването на форма за печене, като формата непремeнно се намазва отвътре с масло и се поръсва с брашно, освен ако не е с незалепващо покритие – така се предотвратява загарянето на течното тесто. Бисквитът се пече дълго – от 45 минути до час и половина на слаб огън във фурна. Той се използва в сладкарството като основа за торти, пасти, многослойни сладкиши и бонбони. Освен това бисквитът след печенето преминава през допълнителна обработка – от него се снема кората, пластира се, залива се със сироп, ликьор, сладко, глазира се с шоколад или захар, покрива се с лимонова или портокалова глазура, покрива се с различни кремове, прослойва се с мармалад и т.н. От него се правят сухари, в натрошено състояние той се използва за кремове и пълнежи.

    През XVIII-XIX в. бисквитът се смята за „лека, питателна и здравословна храна“. Лекарите тогава погрешно смятат, че “бисквитът като мезе на доброто старо вино помага на сърцето и стомаха”. Следвайки този нелеп съвет, аристокрацията на XVIII в. често заменяла хляба с бисквит, което понякога довеждало до преждевременна смърт на мнозина от тях.
    От всичките бисквити най-опасни са тези от сухари на черен (ръжен) хляб, с тъмнокафяв цвят, които се използват в тортите.

Вижте още кулинарни статии