Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Бобът -съдържа висококалорийни хранителни вещества

Растение

  • Семената на това едногодишно тревисто растение с виещи се или прави стъбла съдържа висококалорийни хранителни вещества. По съдържание на мед и цинк бобът превъзхожда повечето зеленчуци. Неговите протеини са близки по състав до тези на животинските продукти, с тази разлика, че се усвояват много по-добре от организма. Бобът намира широко приложение в кулинарията по цял свят. Използва се най-често за приготвянето на супи, яхнии и салати.
    Бобът има приложение и в медицината – използва се при нарушения на обмяната на веществата – захарен диабет (особено при възрастните), ревматизъм, болести на бъбреците и задстомашната жлеза. Диетиното хранене с участието на боба се използва при възпалителни заболявания на бъбреците и пикочния мехур, при камъни в пикочния мехур. Консумирането на бобът е признато като полезно при хронични ревматоидни артрити и подагра.
    Тъй като бобът е с висок гликемичен товар, е добре да се избягва честото консумиране в големи количества, за да се поддържа стабилно ниво на кръвната захар.

Вижте още кулинарни статии