Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Черен пипер - важен за човешкото здраве

Подправка

 • Малките тъмни зрънца на черния пипер крият много тайни. А част от тях са особено важни за човешкото здраве. Всичко това се дължи на химичния им състав. Главните компоненти на черния пипер са горчивият гликозид пиперин, етерично масло, скорбяла, витамин Е и С. Мленият черен пипер при местно приложение лекува кожни болести, лишеи и т.н. За лечението на витилиго в стари времена се ползвало следното средство: млян черен пипер се смесва със същото количество соево брашно и брашно от нахут. Към тази смес се добавя кокоша мазнина и всичко се разбърква до получаването на консистенцията на крем. Той се втрива в обезцветените участъци на кожата всяка вечер в продължение на 40 дни.
  - Дихателни пътища
  Като се приема вътрешно, черният пипер изчиства белите дробове от влагата. Прашец от него се разбърква с мед (1 с.л. черен пипер на 1 чаша чист мед). Приема се по 1 ч.л. при ангина, кашлица, бронхит. Същата рецепта дава отличен резултат при забавянето или липсата на месечен цикъл, повишава тонуса на организма и потенцията и действа като диуретично средство.
  - Полови разстройства
  Прашец от черен пипер се смесва със същото количество захар. Взема се по 1/2 ч.л. от сместа и се разтваря в чаша прясно мляко и се изпива.
  - Бъбреци
  При камъни в бъбреците се изважда семката от черна стафида и вместо нея се слага зрънце черен пипер. Яде се по една стафида на седмица.
  - Нервите
  Черният пипер захранва с енергия нервната система. При отоци на мозъка и повишено вътрешночерепно налягане е необходимо да се дъвчат зрънца черен пипер и стафиди. Но слюнката не бива да се поглъща, а да се изплюе. Тази процедура се провежда всекидневно в продължение на месец по 5-10 минути на ден.
  В 1 чаша зехтин се добавя 1 с.л. млян черен пипер. Зехтинът на бавен огън се довежда до кипене и се оставя да ври 5-10 минути. След това се охлажда и прецежда. Полученото масло се втрива в отслабналите мускули при паралич, неврит на лицевия нерв, радикулит, остеохондроза, болки в ставите. Хората, които се лекуват с черен пипер, са по-малко нервни.
  - Храносмилане
  Черният пипер спомага за подобряване на храносмилателната функция на стомаха и укрепва мускулите на храносмилателните органи. С него човек изработва повече стомашен сок и ферменти, и не го мъчи тежест в стомаха дори когато е преял. Особено полезен е черният пипер за тези, които страдат от гастрит с повишена киселинност. Той регулира киселинността и тушира усещането за парене в стомаха. Освен това с негова помощ стомашно-чревният тракт започва интензивно да се съкращава и организмът по-бързо се изчиства.
  При метеоризъм се взема 1 дафинов лист и се стрива на прах с едно зрънце черен пипер. Тази смес се изпива с топъл чай.

  Интересни факти:
  - Родината на черния пипер са островите на Малайския архипелаг, които сега влизат в състава на Индонезия.
  - Растението, което ражда познатите ни малки ароматни топчета, е тропическа лиана.
  - Европейците са научили за него едва преди шест века и са го оценили много високо.
  - Черният пипер е бил разменна монета, съизмерима със златото.
  - Малките ароматни черни зрънца са станали една от основните причини за големите географски открития. Специално заради тях Васко да Гама е открил нов път от Европа до Индия, който не минавал през Африка.
  - Заради черния пипер било направено първото околосветско пътешествие, което доказало, че земята има форма на кълбо и установило наличието на единен световен океан.

Вижте още кулинарни статии