Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Череша - оказва благоприятно влияние върху храносмилането

Растение

  • Черешата е овощно дърво от семейство Розоцветни. Има костилков плод и вирее при умерен климат. Плодът на черешата оказва благоприятно влияние върху храносмилането най-вече чрез съдържанието на органични киселини. Те нормализират процесите на храносмилането и са енергични възбудители на външната секреция на задстомашната жлеза (панкреас). Благодарение на това се активират както движенията на стомаха (перисталтика), така и храносмилането в червата. Това свойство на черешовия плод е по-отчетливо изразено при по-киселите сортове, които също така утоляват жаждата и възбуждат апетита. Сладките плодове проявяват повече успокоително действие върху стомаха и червата. Съществува теория, че плодовите киселини действат антисептично, тоест унищожават бактериите.
    Черешовият плод съдържа мед, което има голямо значение за кръвообразуването в детската възраст и при бременни. Черешата е по-богата на желязо от млякото и включването и в храната на детето (обикновено като сок) е от голяма полза за него, защото желязото от плодовете се усвоява много по-добре от лекарствените препарати.
    Черешата е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Черешата е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии