Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Череша - оказва благоприятно влияние върху храносмилането

Растение

  • Черешата е овощно дърво от семейство Розоцветни. Има костилков плод и вирее при умерен климат. Плодът на черешата оказва благоприятно влияние върху храносмилането най-вече чрез съдържанието на органични киселини. Те нормализират процесите на храносмилането и са енергични възбудители на външната секреция на задстомашната жлеза (панкреас). Благодарение на това се активират както движенията на стомаха (перисталтика), така и храносмилането в червата. Това свойство на черешовия плод е по-отчетливо изразено при по-киселите сортове, които също така утоляват жаждата и възбуждат апетита. Сладките плодове проявяват повече успокоително действие върху стомаха и червата. Съществува теория, че плодовите киселини действат антисептично, тоест унищожават бактериите.
    Черешовият плод съдържа мед, което има голямо значение за кръвообразуването в детската възраст и при бременни. Черешата е по-богата на желязо от млякото и включването и в храната на детето (обикновено като сок) е от голяма полза за него, защото желязото от плодовете се усвоява много по-добре от лекарствените препарати.
    Черешата е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Черешата е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии