Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Червеният пипер – вкусен и полезен

Подправка

 • Червеният пипер е близък роднина на картофа и домата, с които се причислява към едно и също семейство растения – Картофови.

  Червеният пипер е богат на витамини С, А , Е и каротени. Витамин С е водно разтворим антиоксидант, необходим за успешното усвояване на желязото, поддържането на здравината и еластичността на кръвоносните съдове и пр. Витамин А и каротените са важни за правилното функциониране на очите, кожата, черния дроб и др. Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, предпазващ всички мастни вещества в организма от окисление, участващ в узряването на половите клетки и много други процеси и функции.

  Пиперът съдържа и големи количества минерали – фосфор, магнезий, калций и др.

  Повишената нужда от витамин С при настинка и грип може да бъде успешно задоволена чрез прием на червен пипер. Апетитоповишаващите му свойства го правят особено подходящ при боледуване, когато човек се чувства отпаднал и губи апетит, а всъщност има особено голяма нужда от внос на енергия, хранителни вещества и витамини.

  Високото съдържание на фибри, витамини и минерали и ниското съдържание на мазнини и калории правят червения пипер препоръчителна храна при диети, целящи отслабване или дори само запазване на теглото, както и за постигане на здравословен и балансиран начин на хранене.

  Червеният пипер съдържа вещества, които повишават кръвоснабдяването на кожата и оказват силен затоплящ ефект. В най-големи количества от тях присъства капсаицинът, който и придава лютия му вкус. Затоплящият ефект е незначителен при консумация на пресни чушки, тъй като съдържанието на капсаициноидите е ниско и те бързо се метаболизират в организма. Те, обаче, се изолират и използват от фармацевтичните компании за производството на ревулзивни (затоплящи) продукти за локално приложение. Червеният пипер съдържа и салицилати, които имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Всичко това го прави много полезен при страдащите от артритни заболявания, независимо дали ревматоидни или дегенеративни.

  Макар че на практика е много трудно да се докаже противотуморна активност in vivo (т.е., в организма) за който и да било антиоксидант, приемът на витамин С и Е със сигурност е полезен за здравето. Ако не противотуморни, те със сигурност имат жизненоважни физиологични ефекти, които в съчетание с полезните свойства на останалите биологично активни съставки в пипера, го правят полезна и силно препоръчителна храна за хора от всяка възраст.

Вижте още кулинарни статии