Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Червено главесто зеле

Научете повече за витамините и полезността на червеното главесто зеле

  • Червеното главесто зеле по външен вид, химичен състав и храни­телна стойност е най-близко до бялото главесто зеле. Отличава се от него само по съдържанието на антоциан, който придава чер- веновиолетов цвят на листата му. То се развива сравнително по- бавно и образува по-малки, но по-плътни глави, по-малко се на­пада от болести и неприятели.
    Червеното главесто зеле съдържа средно 90% вода, 6,2% въглехидрати, 2% белтъчини. Витамин С е 63 мг%. Съдържа и витамините В,, В2, РР, пантотенова киселина и др. Богато е и с минерални соли, главно на калий 515 мг%, калций 55 мг%, маг­незий 26,8 мг%, фосфор 38,9 мг%, както и по-малки количества желязо, йод, натрий и др.
    Червеното главесто зеле съдържа груба целулоза, която е трудно смилаема и за здрав стомах, поради което неговата упо­треба е по-ограничена. То се използува предимно в прясно състоя­ние и за приготвяне на различни салати с прибавка на ябълки, а така също и за задушаване като гарнитура към месни и риб­ни блюда. Много подходящо е за приготвяне на туршии и ма­рината.

Вижте още кулинарни статии