Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Червено главесто зеле

Научете повече за витамините и полезността на червеното главесто зеле

  • Червеното главесто зеле по външен вид, химичен състав и храни­телна стойност е най-близко до бялото главесто зеле. Отличава се от него само по съдържанието на антоциан, който придава чер- веновиолетов цвят на листата му. То се развива сравнително по- бавно и образува по-малки, но по-плътни глави, по-малко се на­пада от болести и неприятели.
    Червеното главесто зеле съдържа средно 90% вода, 6,2% въглехидрати, 2% белтъчини. Витамин С е 63 мг%. Съдържа и витамините В,, В2, РР, пантотенова киселина и др. Богато е и с минерални соли, главно на калий 515 мг%, калций 55 мг%, маг­незий 26,8 мг%, фосфор 38,9 мг%, както и по-малки количества желязо, йод, натрий и др.
    Червеното главесто зеле съдържа груба целулоза, която е трудно смилаема и за здрав стомах, поради което неговата упо­треба е по-ограничена. То се използува предимно в прясно състоя­ние и за приготвяне на различни салати с прибавка на ябълки, а така също и за задушаване като гарнитура към месни и риб­ни блюда. Много подходящо е за приготвяне на туршии и ма­рината.

Вижте още кулинарни статии