Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Червеното месо – видове, предимства и недостатъци

Храни

 • Червено месо в миналото е било основната храна на старите културисти, които са го консумирали в "промишлени количества". То е доказало своята ефективност. Но освен предимства, има и недостатъци пред другите два вида месо (от птици и риба).
  Предимствата му се крият в по-голямото количество креатин, които съдържа. Един килограм качествено месо може да съдържа 4-5 грама креатин. Недостатъците му са в качеството на мазнините, които съдържа. В червеното месо преобладават наситените мазнини, които повишават "лошия" холестерол в кръвта и могат да доведат до проблеми със сърдечно-съдовата система. Затова е добре винаги да се отстранява сланината от месото, а самото месо да бъде приготвяно без допълнителна мазнина. По този начин ще изтекат и останалите излишни мазнини от него.
  Видове червено месо

  Трите най-популярни у нас меса са телешкото, свинското и агнешкото.

  телешко и говеждо
  - разликата между двете е минимална. За предпочитане е да използвате телешко, тъй като е по-младо и крехко. То е добър избор за покачване на маса - с ниско съдържание на мазнини и добър източник на витамини от група В. Цената му на пазара е висока, но пък си заслужава. Има добри вкусови качества и е идеално за приготвяне печено на скара или във фурна. Ако все пак има сланина по него, то е добре тя да бъде махната.

  свинско
  - то е безспорно най-популярното на пазара и незаслужено пренебрегвано. Може да се намери свинско месо, което почти не отстъпва на телешкото и има едва 4-5% мазнини. Ако се отдели от сланината, свинското става чудесно месо за покачване на маса. Може да се приготвя с варене, печене или пържене без мазнина. Цената му не е висока, така че може да се консумира често, но е важно да се премахва сланината от него.

  агнешко и овче
  - те са близки по състав и не са чак толкова толкова ефективни за културистите. Съдържат относително малко витамини и микроелементи в съчетание с повечко мазнини. Затова рядко се използват като основен източник на белтъчини. Вкусовите им качества обаче са добри, особено като се отстрани лойта. Често се приготвят със задушаване. Ако се консумира такова месо, то трябва да се сготвитака, че излишната мазнина да излезе от него. Задължително преди това се отстраняваете лойта.

  Освен посочените три вида, може да се използват козе и заешко месо. Те са много качествени, чисти откъм мазнини и с приятен вкус, но тези меса не са много популярни на пазара.


Вижте още кулинарни статии