Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Червеното цвекло – изчиста организма от вредните токсини

Зеленчук

 • Червеното цвекло дразни организма и го кара да отдели натрупаните токсини и вредни вещества. Благодарение на това изчистващо действие, сока от този зеленчук помага за нормализирането на функциите на черния дроб, далака и жлъчката.
  Освен това, сока помага и поддържа достатъчно разширени кръвоносните съдове, а това помага за по-доброто кръвоснабдяване на всички органи в човешкото тяло. Това способства от своя страна за нормализиране на високото кръвно налягане. Магнезият, който се съдържа в червеното цвекло не позволява да се образуват тромби или някакви запушвания на съдовете за пренос на кръв. Сокът от цвекло помага при язви, като им помага да заздравеят, благодарение на витамин U, който се съдържа в него. Намалява се нивото на така наречения лош холестерол в тялото. Сокът съдържа йод, който оказва благотворно въздействие върху намалената функция на щитовидната жлеза. Стимулира се образуването на червени кръвни телца.
  Червеното цвекло помага при камъни в бъбреците, като спомага тяхното разтваряне. Приема на този сок може да доведе до промяна цвета на урината, като й придаде червеникав оттенък, но това е временно и отшумява, след прекратяване на приема му.
  Приема на сок от червено цвекло може да доведе и до странични ефекти в началото, като гадене и световъртеж. За да се избегне това задължителна е консултацията с лекар. Всичко е строго индивидуално и трябва да се подхожда по индивидуален начин. Винаги трябва да се започне приема на сока с много малки дози и едва след това до увеличаването им. Може да се започне с 100 мл. на ден, разпределени по няколко милилитри на хранене. Най-добре е този сок да бъде смесен със сок от моркови, ябълки или някакъв друг плод. Може да се прибави и малко мед по желание.
  Задължително трябва да се пие едва след като е престоял поне час и половина в хладилника, и да не се пие направо след неговото изцеждане. Вярно, че времето на престой ще убие някои от лечебните вещества, но поне по-лесно ще се приеме от организма и няма да се получават страничните му ефекти, като гадене например. Поради ниската си калоричност, сокът от червено цвекло е много диетично. По-голяма част от състава му е вода, има също така белтъци, въглехидрати, и витамини, които в комбинация с другите съставки укрепват имунитета и изграждат защита срещу редица болести. Сокът засилва обмяната на веществата. Ускорява перисталтиката и помага на отделителната система.
  За да бъде човек здрав той задължително трябва да включи червеното цвекло в дневното си меню, под формата на салата или сок.

Вижте още кулинарни статии