Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Чесънът – полезна подправка с уникален вкус

Подправка

 • Чесънът е много полезен зеленчук и има уникален вкус. Витамините, които съдържа и свойството му да понижава кръвното налягане, правят чесъна незаменим за здравето на човека. Но готвенето с чесън има своите тайни.
  Чесънът съдържа витамини А, В1, В2 и В6 и минерали като желязо, фосфор и калий. Наред с много други неща чесънът също така помага и за укрепване на имунната система, подобрява кръвообращението, премахва токсините в организма и намалява високото кръвно налягане.
  Когато се избира чесън, той трябва да бъде с твърди глави, които имат еднакъв цвят. Съхранява сев отворен съд, на стайна температура, отделен от други храни. Чесънът остава пресен до шест месеца.
  Чесънът може да се реже, да се пресова или да се сложи цяла скилидка, според ястието, което се приготвя. Обелените скилидки се пресоват за сосове и супи. За ориз и картофи той е подходящо да се нарязва на кубчета, а когато се използва като ароматна подправка при месо, се слагат цели обелени скилидки.
  Трябва да се избягва готвенето с чесън, защото когато е необходима висока температура, ястието придобива горчив вкус. Чесънът е готов, когато добие златист вид.
  Миризмата на чесън от ръцете може да се отстрани като се изплакнат със студена вода, без да се трият една в друга.


Вижте още кулинарни статии