Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Чешката кухня

Чуждестранна кулинария

 • Традиционната чешка кухня е малко необичайна, тъй като нейните гозби са мазни, солени, калорични, но въпреки това прекрасни. Чехия трябва да се посещава само хора, които не се страхуват от затлъстяване, тъй като храната, която се предлага в чешките заведения за обществено хранене, включва тестено, мазно или сладко.

  В Чехия няма течните първи блюда. Традиционната чешка супа е „полевка”, която напомня по консистенция течна каша. В тази каша може да се уловят двойка парченца от картоф, месна фрикаделка или парченце карантия.
  Чехите имат едно основно и особено правило за супите – лъжицата в тях трябва да стои изправена. Това се постига, като се добави брашно, грис или зеленчуково пюре. Брашното не се изсипва направо. От него се приготвя „ишка”, т.е. разтваря се във вода. В някои случаи брашното първо се запича и тогава ишката става тъмна. Тази смес се излива в супата и тя се вари, докато брашненият вкус изчезне. Практически всички зеленчукови и рибни супи в Чехия са на принципа на пюрето. Най-често това пюре се приготвя от сварени зеленчуци, които се заливат с прясно мляко и поръсват с брашно. Най-често в менюто на ресторантите тези супи фигурират под наименованието „кремова полевка”.


  Легендарните чешки кнедлики представляват варено тесто или големи галушки, нарязани на парченца. Те се правят от тесто с мая или от варени картофи. Срещат се сладки кнедлики с пълнеж. Много от туристите, които за първи път опитват този специалитет, може леко да се разочароват от вкуса на кнедликите. И все пак има някои специални видове, които са истински шедьоври, като кнедликите с вишни и кнедликите с кисело зеле.

  Гулашът е меко и сочно задушено месо. В традиционната чешка кухня има много разновидности на това вкусно ястие. Гулашът може да бъде телешки, свински, заешки, асорти, ловджийски, селски и т.н. Най-често в чешките кръчми и ресторанти се поднася телешки гулаш. За приготвянето му се използват парченца месо от различни части на телето, прибавя се млян кимион или счукан чесън, червен пипер и всичко се задушава на бавен огън. Когато месото омекне, полученият при готвенето сос се подправя с брашно, доматено пюре и се вари още. Гулашът се поднася с кнедлики: те са нужни, за да поемат от ароматния горещ сос.

  В Чехия нищо не се консумира „натюр”. Именно за да минават по-плавно през гърлото кнедликите, чехите са измислили огромен брой сосове, които наричат „омачки”. Всяко ястие в чешката кухня има свой собствен ярко изразен вкус благодарение на това, че чехите обичат всичко да солят, да подправят с черен пипер и да заливат с различни сосове. Сосовете в тази страна се приготвят от всичко. В чешката кухня заливките се делят на четири основни групи: млечни, зеленчукови, ароматни и пикантни.

  Подправките са се появили в чешката кулинарна традиция благодарение на търговците, които обикаляли света и на кръстоносните походи. Във всичките традиционни за чешката кухня ястия се слагат много подправки. Най-популярните са оцетът, горчицата и хрянът. Разликата е само в рецептите и пропорциите. Чехите си сипват много оцет, а горчицата и хрянът не са чак толкова остри при тях.
  Най-популярните аромати, които се използват в чешката кухня, са кимионът, майраната, босилекът, ментата и салвията.

  Традиционните студени месни ордьоври са „тлаченка” и „утопенчи”. И двете блюда се консумират изключително с бира. Без пенливата напитка е трудно да бъдат ядени, поради изобилието на оцет в тях. По тази причина хората с чувствителни стомаси не трябва да ги употребяват. „Утопенчи” са мариновани наденички, много мазни и ароматни. „Тлаченка” се реже на парченца като колбас, поръсва се гъсто с нарязан лук, пипер и се подправя обилно с оцет. Това съчетание може да се „загаси” само с халба качествена бира...
  Друг вид традиционна бирена закуска са пържените колбасчета – „клобаса”. Те се продават във всички бирарии и задължително са горещи с хрупкава коричка.
  Колбасите в чешките бирарии е прието да се ядат с ръце, като се топят в горчица.
  Едно от най-популярните ястия от чешката традиционна кухня е свинското краче – „колено”. То се пече в бира, обикновено се поднася в керамичен поднос със сос или върху дъска с хрян и горчица.

  Кашкавалите заемат особено място в съвременната чешка кухня. Любимото вегетарианско ястие на чехите е печеният кашкавал. Най-често става дума за холандски кашкавал, който е много вкусен, но и калоричен.

Вижте още кулинарни статии