Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Чудотворното вино зависи най-вече от вълшебно грозде

Продукт

  • Плодовете са най-богатата природна аптека, тъй като тези уникални коктейли от витамини и много други ценни вещества в естествено състояние са от първостепенно значение за нормалната работа на човешкия организъм. Но безспорен цар сред всички тях е гроздето. То е познато и ползвано от човека от най-дълбока древност – историята му е поне от преди 5 хилядолетия. В Библията се споменава, че първите насаждения по склоновете на Арарат след Потопа, са били лози.
    Вкусното и ароматно грозде е изключително полезно за човешкото здравето. То е много богато на лечебни вещества, известни под наименованието „полифеноли”. За тях се знае, че имат антиканцерогенно, имуностимулиращо, антиоксидантно, противовъзпалително действие. Полифенолите пречат на кислорода да руши клетките. В сока от грозде се съдържат много полезни за организма минерални вещества – те не са по-малко от тези в млякото. Лабораторният анализ намира в него много магнезий и калий, йод, мед, цинк, манган, фосфор, фолиева киселина, натрий, желязо... Всички те изключително благотворно влияят на човешкото здраве и са необходими за образуването на нови клетки. Всичко в гроздето е полезно – от ципата до семките. Така че, няма по-полезен плод от гроздето, създаден от природата.

    Този вкусен плод, всмукал соковете на земята и лъчите на слънцето, предлага уникална комбинация от жизненоважни витамини, соли, захари, минерали, ферменти, благоприятно въздействащи ни органични киселини, пектини, вода, азотни вещества, растителни антибиотици, ароматни, багрилни, дъбилни вещества, фитонциди и още много други ценни съставки, така необходими, за да живее човек здрав и винаги с добро настроение.

    Ето защо и истинско вино може да се получи само от истинско узряло грозде. Неслучайно европейското законодателство отдава изключително значение на произхода на гроздето – от неговото качество зависи в най-голяма степен и качеството на виното. Когато е узряло, то е и готово за вино, в него се е натрупала достатъчно захар, за да се превърне в алкохол. А самото раждане на виното е един природен процес, без присъствието на химия – гроздов сок, който ферментира по естествен начин.

Вижте още кулинарни статии