Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Чудотворното вино зависи най-вече от вълшебно грозде

Продукт

  • Плодовете са най-богатата природна аптека, тъй като тези уникални коктейли от витамини и много други ценни вещества в естествено състояние са от първостепенно значение за нормалната работа на човешкия организъм. Но безспорен цар сред всички тях е гроздето. То е познато и ползвано от човека от най-дълбока древност – историята му е поне от преди 5 хилядолетия. В Библията се споменава, че първите насаждения по склоновете на Арарат след Потопа, са били лози.
    Вкусното и ароматно грозде е изключително полезно за човешкото здравето. То е много богато на лечебни вещества, известни под наименованието „полифеноли”. За тях се знае, че имат антиканцерогенно, имуностимулиращо, антиоксидантно, противовъзпалително действие. Полифенолите пречат на кислорода да руши клетките. В сока от грозде се съдържат много полезни за организма минерални вещества – те не са по-малко от тези в млякото. Лабораторният анализ намира в него много магнезий и калий, йод, мед, цинк, манган, фосфор, фолиева киселина, натрий, желязо... Всички те изключително благотворно влияят на човешкото здраве и са необходими за образуването на нови клетки. Всичко в гроздето е полезно – от ципата до семките. Така че, няма по-полезен плод от гроздето, създаден от природата.

    Този вкусен плод, всмукал соковете на земята и лъчите на слънцето, предлага уникална комбинация от жизненоважни витамини, соли, захари, минерали, ферменти, благоприятно въздействащи ни органични киселини, пектини, вода, азотни вещества, растителни антибиотици, ароматни, багрилни, дъбилни вещества, фитонциди и още много други ценни съставки, така необходими, за да живее човек здрав и винаги с добро настроение.

    Ето защо и истинско вино може да се получи само от истинско узряло грозде. Неслучайно европейското законодателство отдава изключително значение на произхода на гроздето – от неговото качество зависи в най-голяма степен и качеството на виното. Когато е узряло, то е и готово за вино, в него се е натрупала достатъчно захар, за да се превърне в алкохол. А самото раждане на виното е един природен процес, без присъствието на химия – гроздов сок, който ферментира по естествен начин.

Вижте още кулинарни статии