Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Чушка - намира изключително богато приложение в кулинарията

Растение

  • Чушката е многогодишното зеленчуково растение, което се нарича още пипер. Растението дава плода чушка, който намира изключително богато приложение в кулинарията. Чушката е много полезна, тъй като съдържа витамини, минерали, белтъчини и захари. Пиперът се отглежда най-често като едногодишно растение, спада към семейство Картофови и се смята, че произхожда от тропическите части на Америка.
    Плодът на пипера - чушката, е различен по форма, вид и цвят в зависимост от сорта на самото растение. Чушката има много разновидности, но най-често по форма е издължена или овална. Най-често срещаните цветове чушки са червените, зелените, жълтите, белите и виолетовите, като има и още много други цветове и нюанси, в които може да се срещне популярният зеленчук.
    Чушките имат много широко приложение в кулинарията и влизат в състава на много ястия. Освен готвени, тези зеленчуци могат да се поднесат и в суров вид, като най-често се включват в свежите салати. От тях също се произвеждат и подправки, като най-употребявана сред тях е червеният пипер, добит от стрити чевени чушки. Зеленчукът може да има и други приложения - да се отглежда с декоративни цели или да се използва като лекарство. Лютите сортове чушки, които се характеризират с много силен и специфичен вкус, неподходящ за всяко небце, са изключително полезни и се считат за мощен афродизиак. Много полезен е капсацинът в лютите чушки, който подпомага бързото изгаряне на калориите, има антиокислително действие и съдейства за доброто кръвоснабдяване на кожата. Ликопенът е друг важен елемент в състава на чушките, който има противораково действие, с в комбинация в витамин С, който също влиза в състава на зеленчука, забавя процесите на стареене в организма.
    У нас най-разпространените сортове чушки са камбата, наричана в Русия "български пипер", сиврия, ратунд, капия и чорбаджийска чушка.
    Чушката е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Чушката е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии