Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Чушка - намира изключително богато приложение в кулинарията

Растение

  • Чушката е многогодишното зеленчуково растение, което се нарича още пипер. Растението дава плода чушка, който намира изключително богато приложение в кулинарията. Чушката е много полезна, тъй като съдържа витамини, минерали, белтъчини и захари. Пиперът се отглежда най-често като едногодишно растение, спада към семейство Картофови и се смята, че произхожда от тропическите части на Америка.
    Плодът на пипера - чушката, е различен по форма, вид и цвят в зависимост от сорта на самото растение. Чушката има много разновидности, но най-често по форма е издължена или овална. Най-често срещаните цветове чушки са червените, зелените, жълтите, белите и виолетовите, като има и още много други цветове и нюанси, в които може да се срещне популярният зеленчук.
    Чушките имат много широко приложение в кулинарията и влизат в състава на много ястия. Освен готвени, тези зеленчуци могат да се поднесат и в суров вид, като най-често се включват в свежите салати. От тях също се произвеждат и подправки, като най-употребявана сред тях е червеният пипер, добит от стрити чевени чушки. Зеленчукът може да има и други приложения - да се отглежда с декоративни цели или да се използва като лекарство. Лютите сортове чушки, които се характеризират с много силен и специфичен вкус, неподходящ за всяко небце, са изключително полезни и се считат за мощен афродизиак. Много полезен е капсацинът в лютите чушки, който подпомага бързото изгаряне на калориите, има антиокислително действие и съдейства за доброто кръвоснабдяване на кожата. Ликопенът е друг важен елемент в състава на чушките, който има противораково действие, с в комбинация в витамин С, който също влиза в състава на зеленчука, забавя процесите на стареене в организма.
    У нас най-разпространените сортове чушки са камбата, наричана в Русия "български пипер", сиврия, ратунд, капия и чорбаджийска чушка.
    Чушката е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Чушката е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии