Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Да бъдем здрави и да намалим процеса на стареене

Здраве

  • Човешкият организм старее, защо с течение на времето става все по-крехък и слаб. Това е следствие на само на заобикалящата ни замърсената околна среда, но и в наличието на различни токсини в човешкото тяло, които са резултат на естествения процес на обмяната на веществата. За тяхното неутрализиране много важна е ролята на свободните радикали. Когато концентрацията им надхвърли определена норма обаче те стават вредни за организма ни – довеждат до бързо и преждевременно износване на организма ни, до състаряване на тялото ни, атакуват всяка наша клетка и ни докарват рак, сърдечна недостатъчност, деменция, Паркинсон...

    За да се контролираме този процес природата е е създала антиоксидантите. Когато има излишък на свободни радикали, остатъчен продукт на всекидневните химични реакции в човешкия организъм, се активират различните антиоксиданти, които започват да ги блокират, преди да са увредили клетките в значителна степен. Но проблемът е в това, че с напредването на възрастта собственият ни организъм започва да губи съществена част от възможностите си да произвежда ензимите, които поддържат оптимално нивото на антиоксидантите. Като се добави и нездравословния начин на хранене на значителна част от възрастните хора, то техният организъм на практика остава без антиоксидантна защита. Затова резултатът е неизбежен – развихряне на свободните радикали и ескалация на всевъзможни болести.
    Решението е във всекидневните грижи за собствената си антиоксидантна защита и здравословното хранене – чрез него човек може напълно да компенсираме това, което времето му отнема. А сред най-ценните здравословни продукти е и истинското вино от грозде, изобилстващо от високоактивни природни антиоксиданти – флавоноидите, които са дори по-ефикасни от витамините Е и С. Те успешно се справят със свободните радикали, укрепват жизнената дейност на клетките на организма ни и така забавят процеса на неговото стареене. Затова виното е незаменим продукт в борбата със стареенето. Само то съдържа изключително полезните съставки, които удължават живота ни. В България се правят едни от най-хубавите вина и консумацията на българско червено вино удължава живота. Това е така, защото произведената по нашите земи божествена напитка пази сърцето и кръвоносните съдове. В българските червени вина има повече флавоноиди – заради специфичните климатични особености, при които се отглеждат лозята ни. Затова две чаши истинско българско червено вино, приемани по време на хранене всеки ден, способстват за стабилно здраве и дълъг живот.

    Спортът и здравословният начин на хранене, който включва и разумна употреба на истинско вино от грозде, са в състояние да променят представите ни за стари немощни хора. Вместо тях вече се виждат мъдри мъже и жени, които не само изглеждат прекрасно, но водят и активен пълноценен живот, наслаждават се на новите възможности, които се откриват пред тях.


Вижте още кулинарни статии