Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Да бъдем здрави и да намалим процеса на стареене

Здраве

  • Човешкият организм старее, защо с течение на времето става все по-крехък и слаб. Това е следствие на само на заобикалящата ни замърсената околна среда, но и в наличието на различни токсини в човешкото тяло, които са резултат на естествения процес на обмяната на веществата. За тяхното неутрализиране много важна е ролята на свободните радикали. Когато концентрацията им надхвърли определена норма обаче те стават вредни за организма ни – довеждат до бързо и преждевременно износване на организма ни, до състаряване на тялото ни, атакуват всяка наша клетка и ни докарват рак, сърдечна недостатъчност, деменция, Паркинсон...

    За да се контролираме този процес природата е е създала антиоксидантите. Когато има излишък на свободни радикали, остатъчен продукт на всекидневните химични реакции в човешкия организъм, се активират различните антиоксиданти, които започват да ги блокират, преди да са увредили клетките в значителна степен. Но проблемът е в това, че с напредването на възрастта собственият ни организъм започва да губи съществена част от възможностите си да произвежда ензимите, които поддържат оптимално нивото на антиоксидантите. Като се добави и нездравословния начин на хранене на значителна част от възрастните хора, то техният организъм на практика остава без антиоксидантна защита. Затова резултатът е неизбежен – развихряне на свободните радикали и ескалация на всевъзможни болести.
    Решението е във всекидневните грижи за собствената си антиоксидантна защита и здравословното хранене – чрез него човек може напълно да компенсираме това, което времето му отнема. А сред най-ценните здравословни продукти е и истинското вино от грозде, изобилстващо от високоактивни природни антиоксиданти – флавоноидите, които са дори по-ефикасни от витамините Е и С. Те успешно се справят със свободните радикали, укрепват жизнената дейност на клетките на организма ни и така забавят процеса на неговото стареене. Затова виното е незаменим продукт в борбата със стареенето. Само то съдържа изключително полезните съставки, които удължават живота ни. В България се правят едни от най-хубавите вина и консумацията на българско червено вино удължава живота. Това е така, защото произведената по нашите земи божествена напитка пази сърцето и кръвоносните съдове. В българските червени вина има повече флавоноиди – заради специфичните климатични особености, при които се отглеждат лозята ни. Затова две чаши истинско българско червено вино, приемани по време на хранене всеки ден, способстват за стабилно здраве и дълъг живот.

    Спортът и здравословният начин на хранене, който включва и разумна употреба на истинско вино от грозде, са в състояние да променят представите ни за стари немощни хора. Вместо тях вече се виждат мъдри мъже и жени, които не само изглеждат прекрасно, но водят и активен пълноценен живот, наслаждават се на новите възможности, които се откриват пред тях.


Вижте още кулинарни статии