Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета  с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Дафинов лист

Подправка

  • Още от древността листата на плодовете на дафиновите дървета са били употребявани за борба с различни заболявания. Днес дафиновият лист е едно от най-достъпните лекарства. Той стимулира храносмилателната система, защитава черния дроб, извежда шлаките от организма, повишава имунитета, предпазва от газове, помага при синузит и чревни спазми, събужда апетита и нормализира работата на стомаха. Дафиновият лист не трябва да се употребява в големи количества и често, тъй като може да доведе до повръщане, защото стимулира прекалено храносмилателната система. Поради това използването му не се препоръчва при болни от заболявания на стомаха.
    В кулинарията най-често се използва като подправка под формата на изсушени листа. Добавя се към ястия с пикантен вкус от дивеч, говеждо месо, риба. Слага се при приготвянето на туршии, заедно с лук, чесън, бахар, черен пипер. Дафиновият лист има много силен аромат и поради това се използва пестеливо – за 4 порции е необходим само един лист. Преди поднасяне на ястието дафиновият лист трябва задължително да се извади.
    Дафиновият лист е с висок гликемичен товар, затова е добре да се избягва честото му консумиране в големи количества, за да се поддържа стабилно нивото на кръвната захар.

Вижте още кулинарни статии