Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Дюля

Научете повече за витамините, полезността и консумацията на дюлята

 • Дюлята е дърво или храст, отглеждано отпреди 4000 години. За нейна родина се сочат Кавказ и Северен Иран.
  Поради тръпчивия им и стипчив вкус, който се дължи на по- голямото съдържание на дъбилни вещества, дюлите се използуват твърде малко в прясно състояние. Преработени обаче в компоти, конфитюри, мармалади, сладка и пр, те загубват тези качества и се превръщат в много вкусни продукти.
  Плодовете на дюлята съдържат средно 83% вода, 13,1% въг­лехидрати, по-голямата част от които са глюкоза и фруктоза и съвсем малко захароза. Съдържат близо 2% органични киселини (ябълчна и лимонена), над 0,33% пектинови вещества с добри же­лиращи свойства и от 0,42 до 0,66% дъбилни вещества. Съдържание­то на пектин в някои сортове достига до 3,25% (Пловдивска дю­ля). Пектинът се съдържа най-вече около семената и семенната камера, затова те не трябва да се отстраняват при приготвянето на желе и конфитюр. Дюлите са богати и с ароматни вещества.
  От минералните соли преобладават калиевите, средно 183 мг% н в по-малки количества железните, магнезиевите, калциевите, фосфорните и др.
  Дюлите съдържат средно 26 мг% витамин С и витамини от групата В.
  Съставът и вкусовите им качества се влияят от климатичните и почвените условия и от начина на отглеждането им. Едри дю­леви плодове с крехка и ароматична месеста част се получават от торените и поливаните дюлеви насаждения в райони с топла, продължителна есен и с по-голяма атмосферна влага.
  Дюлите се използуват за храна не само от здрави хора, но
  често се препоръчват и при различни заболявания. Лечебният им ефект се дължи на добре съчетаното съдържание на пектин и дъбилни вещества, които оказват противовъзпалително и затягащо действие. Ето защо те се препоръчват при диария и други сму­щения на червата под форма на компоти без захар.
  Дюлите са полезни и при анемия у децата поради високото им съдържание на желязо.
  Отварата от дюлеви семки е отдавна познато средство при простудни заболявания, съпроводени с възпаление на дихателните пътища.

Вижте още кулинарни статии