Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Дюля

Научете повече за витамините, полезността и консумацията на дюлята

 • Дюлята е дърво или храст, отглеждано отпреди 4000 години. За нейна родина се сочат Кавказ и Северен Иран.
  Поради тръпчивия им и стипчив вкус, който се дължи на по- голямото съдържание на дъбилни вещества, дюлите се използуват твърде малко в прясно състояние. Преработени обаче в компоти, конфитюри, мармалади, сладка и пр, те загубват тези качества и се превръщат в много вкусни продукти.
  Плодовете на дюлята съдържат средно 83% вода, 13,1% въг­лехидрати, по-голямата част от които са глюкоза и фруктоза и съвсем малко захароза. Съдържат близо 2% органични киселини (ябълчна и лимонена), над 0,33% пектинови вещества с добри же­лиращи свойства и от 0,42 до 0,66% дъбилни вещества. Съдържание­то на пектин в някои сортове достига до 3,25% (Пловдивска дю­ля). Пектинът се съдържа най-вече около семената и семенната камера, затова те не трябва да се отстраняват при приготвянето на желе и конфитюр. Дюлите са богати и с ароматни вещества.
  От минералните соли преобладават калиевите, средно 183 мг% н в по-малки количества железните, магнезиевите, калциевите, фосфорните и др.
  Дюлите съдържат средно 26 мг% витамин С и витамини от групата В.
  Съставът и вкусовите им качества се влияят от климатичните и почвените условия и от начина на отглеждането им. Едри дю­леви плодове с крехка и ароматична месеста част се получават от торените и поливаните дюлеви насаждения в райони с топла, продължителна есен и с по-голяма атмосферна влага.
  Дюлите се използуват за храна не само от здрави хора, но
  често се препоръчват и при различни заболявания. Лечебният им ефект се дължи на добре съчетаното съдържание на пектин и дъбилни вещества, които оказват противовъзпалително и затягащо действие. Ето защо те се препоръчват при диария и други сму­щения на червата под форма на компоти без захар.
  Дюлите са полезни и при анемия у децата поради високото им съдържание на желязо.
  Отварата от дюлеви семки е отдавна познато средство при простудни заболявания, съпроводени с възпаление на дихателните пътища.

Вижте още кулинарни статии