Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Доматът - родственик на плодовете и цар на зеленчуците

Интересни факти

 • Повечето хора мислят, че доматите са зеленчуци, но от ботаническа гледна точка, те се причисляват към плодовете и се свързват в родство с малините и къпините.

  Пренесени са в Европа от Южна Америка през 16 век от испанските колонизатори. Първоначално са отглеждани като декоративно растение, защото е битувало мнението, че плодовете им са отровни. Едва по-късно навлизат в кулинарията и поради по-слабата си захарност, се сервират заедно със зеленчуците. Оттам идва и учудването на повечето хора, когато разберат, че технически учените ги причисляват към плодовете.
  Захарността му може и да е по-слаба от тази на повечето плодове, но със сигурност не е и много ниска.
  Доматите са доста разнообразни като форма, големина, дори и цвят. Първоначално са били малки като коктейлните доматчета, а след това са култивирани и по-големи сортове, достигащи до 1 кг. и нагоре.
  Вкусовите качества на този зеленчук (плод) са ненадминати. Той е прекрасно допълнение към супи, от него стават прекрасни заливки и сосове. Той е и основа за много класически салати.

  Доматът няма богат минерален състав, но съдържа провитамин А, витамин С, витамини от В група и мощният антиоксидант ликопен. Последният има свойството да неутрализира агресивните молекули кислород - свободните радикали, които увреждат тъканите ни. Ликопенът се усвоява по-лесно, когато е подложен на топлинна обработка, така че доматите са полезни дори консервирани и сготвени.

Вижте още кулинарни статии