Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Дребен алабаш (колраби)

Научете повече за витамините и полезността на алабаша

  • Дребният алабаш е ранна пролетна култура с малки стъблоплодия. Известен е под наименованието колраби. За разлика от дру­гите сортове зеле при него за храна се използуват не листата, а удебелената кълбовидна долна част на стъблото, със светло- велен или синьовиолетов цвят. По вкус той напомня нежния ко­чан на ранното бяло главесто зеле.
    По вкусовите, хранителните и диетичните си качества той превъзхожда едрите стъблоплодни алабаши, които отдавна са познати у нас. Той превъзхожда и бялото главесто зеле, а по съдържание на витамин С се доближава до лимона. Затова някои го наричат „северен лимон".
    Една средно голяма глава колраби осигурява дневната нужда от витамин С. В него се съдържат и витамините А, В„ В.2, РР, Е и др. Богат е и с други биологично активни вещества.
    В колраби се съдържат 91,3% вода, 1,9°/о белтъчини, 4,4% въглехидрати, от които 3,6—4% захари, като между тях преобла­дава захарозата. По съдържание на захари той заема първо мя­сто сред другите зелеви растения. В колраби се съдържат и не» обходимите за човешкия организъм минерални вещества калий 392 мг%, калций 75 мг%, натрий 10 мг%, сяра, хлор, фосфор, магнезий, желязо, манган, мед, хром и др. Високото съдържание на калций прави колраби добър доставчик на този елемент в ежедневната храна на човека. Съотношението натрий — калий в него е 39:1. Това го прави подходяща храна за усилване на Диурезата, което е необходимо при отоци, затлъстяване, повишаване на кръвното налягане и други заболявания.
    В храната колраби се употребява в суров, варен или задушен.

Вижте още кулинарни статии