Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Елда - изключително полезна храна

Житно растение

  • Елдата произхожда от Индия. Тя е популярна в Русия, където името й е гречка, с което е известна и у нас. Елдата прилича на житно растение и се приготвя по начини, сходни на начините на приготвяне на жито, но всъщност е от семейство Лападови.
    Елдата е изключително полезна храна, тъй като помага за повишаване на издръжливостта и силата на мускулите. Подходяща е за подхранване на кожата, косата и ноктите и забавя процесите на стареене. Често се употребява от спортисти. Макар че в миналото елдата е била храна за простолюдието, в днешни дни може да се опита и в някой изискан ресторант като специалитет. В народната медицина се употребява на каша при псориазис. Препоръчва се и при диети за отслабване.
    Елдата е много богата на белтъчини и въглехидрати, като също така не съдържа мазнини. Съдържа високо количество фибри, с което подпомага храносмилателните процеси. Тя е отличен източник на мед, магнезий, манган и фосфор. 100 грама елда покриват дневната доза мед, необходима за здраво тяло.
    Елдата е с висок гликемичен товар, затова трябва да се избягва честото и консумиране в големи количества, за да се поддържа стабилното ниво на кръвната захар.

Вижте още кулинарни статии