Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Естрагон - една от най-известните подправки по света

Подправка

 • Естрагонът е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. То се отглежда в Северна Америка, Европа, Африка и Русия.

  В Европа се отглеждат основно два вида естрагон - френски и руски. В България се отглежда само френски естрагон. Разликата между тези два вида е, че руският се отглежда от семена, а френският се развъжда с разделяне на коренището на растението.

  Естрагонът е една от най-известните подправки по света, тъй като той се отличава със специфичен и уникален аромат. Той започва да се използва широко в кулинарията в Европа чак през 16-ти век.

  Естрагонът съдържа горчиви гликозиди, флавоноиди, етерично масло, инулин и витамини. В него се откриват минерали магнезий, фосфор, калций, желязо и калий.

  Етеричното масло от естрагон се получава при дестилация с водна пара на пресни или изкушени клонки. То има жълтеникаво-зеленикава разцветка, с аромат, който е подобен на анасон. От него се приготвя естрагонов оцет. Клончета на естрагона се използват за ароматизиране на различни храни и лекарства. В народната медицина растението се използва като диуретично средство.

  Древните елини са използвали подправката при зъбобол. Растението има успокояващ ефект и облекчава стомашните спазми. Подправката регулира месечния цикъл, повишава апетита и улеснява процеса на храносмилане.

  Естрагонът има детоксикиращо действие и спомага за изхвърлянето на различни отрови от тъканите. Също така стимулира секрецията на жлъчен сок. Хора, които страдат от високо кръвно налягане, могат да използват естрагона като заместител на солта в храната.

Вижте още кулинарни статии