Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Естрагон - една от най-известните подправки по света

Подправка

 • Естрагонът е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. То се отглежда в Северна Америка, Европа, Африка и Русия.

  В Европа се отглеждат основно два вида естрагон - френски и руски. В България се отглежда само френски естрагон. Разликата между тези два вида е, че руският се отглежда от семена, а френският се развъжда с разделяне на коренището на растението.

  Естрагонът е една от най-известните подправки по света, тъй като той се отличава със специфичен и уникален аромат. Той започва да се използва широко в кулинарията в Европа чак през 16-ти век.

  Естрагонът съдържа горчиви гликозиди, флавоноиди, етерично масло, инулин и витамини. В него се откриват минерали магнезий, фосфор, калций, желязо и калий.

  Етеричното масло от естрагон се получава при дестилация с водна пара на пресни или изкушени клонки. То има жълтеникаво-зеленикава разцветка, с аромат, който е подобен на анасон. От него се приготвя естрагонов оцет. Клончета на естрагона се използват за ароматизиране на различни храни и лекарства. В народната медицина растението се използва като диуретично средство.

  Древните елини са използвали подправката при зъбобол. Растението има успокояващ ефект и облекчава стомашните спазми. Подправката регулира месечния цикъл, повишава апетита и улеснява процеса на храносмилане.

  Естрагонът има детоксикиращо действие и спомага за изхвърлянето на различни отрови от тъканите. Също така стимулира секрецията на жлъчен сок. Хора, които страдат от високо кръвно налягане, могат да използват естрагона като заместител на солта в храната.

Вижте още кулинарни статии