Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Френската кулинария

Чуждестранна кулинария

 • Френската кулинария е едновременно наука и изкуство, като изтънчеността на френските ястия удивляват всички хора по света.
  Френската кухня се дели на три дяла: широко разпространена достъпна за всички, регионална - специфичните особености на отделните региони, и висшата кухня на френските крале. Важна особеност на придворната кухня е широката употреба на вина, коняци и ликьори при приготвянето на разнообразните ястия. Вълшебството на изпаряващите се алкохолни пари завладява блюдото и му придава типичния „френски“ вкус и аромат. Червеното вино се използва в приготвянето на ястия от месо, а бялото – за ястия от риба. Виното най-често е основа на различни маринати, бульони и сосове. А силните напитки като коняк, арманяк и калвадос се използват за фламбе – готовото ястие се полива с алкохол и се запалва преди сервиране. Блюдо, обвито в пламъци, създава неповторима атмосфера на трапезата и превръща обеда или вечерята в истинско шоу.

  Френските супи са великолепни, тъй като изтънчените френски готвачи имат обичая в тяхното приготвяне да използват зелените подправки под формата на букет, който се отстранява веднага щом блюдото стане готово. Най-обичаният букет от подправки се нарича “гарни”. В неговия състав се включват магданоз, градинска чубрица и дафинов лист. Другите любими подправки на французите са естрагон, босилек, джоджен, мента. Французите предпочитат пюреообразните супи, които те наричат „крем“. Особено популярни са крем супите от праз с картофи и лучената супа, подправена със сирене. Много популярна е рибената супа "буябес". За нейното приготвяне са необходими не само прясна риба, но и аромат на морска трева и водорасли.

  Като се говори за френската кухня, не бива да се пропуска месото. Особено, когато става дума за нация, която има традицията да консумира този продукт в почти сурово състояние. В приготвянето на месото французите различават шест степени: „много сурово“ или „бльо“ (месото е едва-едва запечено от двете страни при 55°), „сурово“ (малко повече печено при 60°), „средносурово“ (63°), „медиум“ (71°, което в световната кулинария се нарича „с кръв“), „готово“ (77°, средноизпечено, червено отвътре) и „свръхготово“, което всеки французин би нарекъл „подметка“, а ние бихме го приели за нормално. Има и още едно особено правило в поднасянето на месото – колкото по-ниска е температурата на приготвянето му, толкова по-топла трябва да е чинията, в която то се сервира. Гарнитурата към месото се отличава с богато разнообразие. В нея участват картофите, зеления фасул, грахът, различните сортове лук, спанакът, артишокът, зелето, доматите, патладжаните, магданозът, зелената салата.
  Тази страна е известна и със сосовете си.

  Съществуват над 3000 соса. Те се сервират при специални случаи и специални гости.


Вижте още кулинарни статии