Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Френската кулинария

Чуждестранна кулинария

 • Френската кулинария е едновременно наука и изкуство, като изтънчеността на френските ястия удивляват всички хора по света.
  Френската кухня се дели на три дяла: широко разпространена достъпна за всички, регионална - специфичните особености на отделните региони, и висшата кухня на френските крале. Важна особеност на придворната кухня е широката употреба на вина, коняци и ликьори при приготвянето на разнообразните ястия. Вълшебството на изпаряващите се алкохолни пари завладява блюдото и му придава типичния „френски“ вкус и аромат. Червеното вино се използва в приготвянето на ястия от месо, а бялото – за ястия от риба. Виното най-често е основа на различни маринати, бульони и сосове. А силните напитки като коняк, арманяк и калвадос се използват за фламбе – готовото ястие се полива с алкохол и се запалва преди сервиране. Блюдо, обвито в пламъци, създава неповторима атмосфера на трапезата и превръща обеда или вечерята в истинско шоу.

  Френските супи са великолепни, тъй като изтънчените френски готвачи имат обичая в тяхното приготвяне да използват зелените подправки под формата на букет, който се отстранява веднага щом блюдото стане готово. Най-обичаният букет от подправки се нарича “гарни”. В неговия състав се включват магданоз, градинска чубрица и дафинов лист. Другите любими подправки на французите са естрагон, босилек, джоджен, мента. Французите предпочитат пюреообразните супи, които те наричат „крем“. Особено популярни са крем супите от праз с картофи и лучената супа, подправена със сирене. Много популярна е рибената супа "буябес". За нейното приготвяне са необходими не само прясна риба, но и аромат на морска трева и водорасли.

  Като се говори за френската кухня, не бива да се пропуска месото. Особено, когато става дума за нация, която има традицията да консумира този продукт в почти сурово състояние. В приготвянето на месото французите различават шест степени: „много сурово“ или „бльо“ (месото е едва-едва запечено от двете страни при 55°), „сурово“ (малко повече печено при 60°), „средносурово“ (63°), „медиум“ (71°, което в световната кулинария се нарича „с кръв“), „готово“ (77°, средноизпечено, червено отвътре) и „свръхготово“, което всеки французин би нарекъл „подметка“, а ние бихме го приели за нормално. Има и още едно особено правило в поднасянето на месото – колкото по-ниска е температурата на приготвянето му, толкова по-топла трябва да е чинията, в която то се сервира. Гарнитурата към месото се отличава с богато разнообразие. В нея участват картофите, зеления фасул, грахът, различните сортове лук, спанакът, артишокът, зелето, доматите, патладжаните, магданозът, зелената салата.
  Тази страна е известна и със сосовете си.

  Съществуват над 3000 соса. Те се сервират при специални случаи и специални гости.


Вижте още кулинарни статии