Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Гъба - полезна и приятна храна

Растение

 • Гъбите са много полезна и приятна храна и поради тази причина интересът към този продукт е голям. Преди употреба обаче е изключително важно да сме сигурни в качеството на гъбите, тъй като почти всички видове имат опасни двойници, които са отровни. Важно е ако човек не е добре запознат с гъбите и техния произход, да не рискува. Гъбите, които не са купени от хранителен магазин, а са набрани, е необходимо да са проверени преди консумация.
  Най-популярните видове гъби в България са печурки, манатарки, масловки, пачи крак, рижики, брезовка, корал.
  - Печурката - тя е най-известната и най-често използвана гъба в България. Печурката бива три вида - горска, полска и ливадна. Ценна e за консумация и преработка, всеизвестна е заради вкусното й месо, наподобяващо плод, и има слаб мирис, близък до дървесината.
  - Манатарката е една от най-вкусните гъби и месото й е дебело, здраво и с бял цвят, който не се променя. Никне още през май и може да се срещне до есента. Подходяща е за изсушаване, с което позволява да се консумира и през зимата. Придава чудесен вкус и аромат на ястията.
  - Масловката - тя също е популярна в България и има крехко, меко, бледожълтеникаво месо. Има аромат на плод, а при готвене е необходимо кожицата й да се обели. Масловката е подходяща за печене, пържене, сушене и саламуризиране. Среща се във всички планини на България в периода юни-юли и от септември до ноември.
  - Пачи крак - тя е много ценна гъба, която се поддава на всякаква обработка и има ароматно жълтобяло месо. Никне през май и се среща чак до октомври.
  - Брезовка - също е много популярна у нас гъба, от която единствено шапката е ядлива и то само на младата гъба. Никне от юни до ноември.

Вижте още кулинарни статии