Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Гъби

Научете повече за полезността и консумяцията на гъбите

 • Гъбите се използуват за храна отпреди много векове. Някои ценни диворастящи видове са превърнати вече в културни. Гъбите са безхлорофилни растения, които имат твърде ценен и разнообразен химичен състав.
  Те съдържат 92,4% вода. Белтъчните вещества в тях са от 1,5 до 3,4о/о — предимно фосфорсъдържащи гликопротеини, които съдържат незаменими аминокиселини. Белтъчините на гъбите се смилат и усвояват трудно. Докато животинските белтъчини се усвояват 96—99%, тези на гъбите се усвояват 69—70%. Въглехидратите, мазнините и целулозата са в по-малки количества. Гъбите съдържат много минерални вещества, от които най-големи са количествата на калия —292 мг%, на фосфора — 82,6 мг%, а по-малки са количествата на магнезия, калция, натрия и желязото. Съдържат и микроелементите цинк, мед, арсен, кобалт, йод и др.
  Гъбите са добър източник на витамини. В тях са открити витамините А, В1, В2, С, РP. D, И, които при изсушаване и варене (с изключение на витамин С и отчасти на витамин А) се запазват много добре.
  За разлика от зеленчуците гъбите не съдържат скорбяла, а гликоген (животинско нишесте).
  По съдържание на екстрактни вещества гъбите стоят на първо място от растителните продукти. Тези вещества достигат до 52% от сухото вещество и им придават приятни вкусови качества.
  Гъбите са лесноразвалящ се продукт, затова трябва да се консумират само пресни.
  При бране на гъби трябва да се внимава, тъй като много от ядливите гъби имат отровни двойници, от които трудно се различават. Промяната на цвета им при разчупване, която някои, смятат като белег на отровност, не се наблюдава при всички отровни гъби. Също и сребърният предмет при допир с отровни гъби не всякога потъмнява. За храна трябва да се употребяват само гъбите, които добре се познават.
  Освен пресни гъбите се използуват сушени и като гъбен прах. Сушените гъби са ценен хранителен продукт, защото в концентриран вид съдържат белтъчини, минерални вещества и други активно действуващи хранителни съставки. В 100 г сушени гъби се съдържат около 27% вода, 33% белтъчини, 26,3% въглехидрати, 13,6% мазнини и дават 224 калории. Минералните вещества в сушените гъби са 2 пъти повече от тези в пресните гъбки. Макар че при сушенето някои витамини (С и А) намаляват или се разрушават, общо взето, сушените гъби съдържат значителни количества от витамините В1, В2, A, РР, D, биотин и др.


Вижте още кулинарни статии