Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Ганаш – уникален крем

Продукти с история

 • Ганашът е крем, представляващ смес от шоколад и затоплена сметана. Този крем може да се използва като глазура, мус или пълнеж, а с негова помощ се приготвят най-различни вкусотии – от трюфели до торти.

  Ганашът е причината и за избухването на една мини война на кулинарния фронт между французи и швейцарци. За произхода на ганашът водят спор Франция и Швейцария , че именно тяхната държава е родина на шоколадовата смес. Според някои сведения кремът е започнал да се приготвя в средата на XIX век, като майсторите на десерти са го използвали за направата на трюфели. Този факт накланя везните в полза на Швейцария в битката за произхода на ганаша, имайки предвид, че страната е родината на трюфелите. Въпреки това други твърдят, че идеята за създаването на сместа е възникнала в сладкарница „Саравдим” във френската столица Париж. Независимо от тези спорове, рецептата за ганаш се разпространява със голяма скорост в цяла Европа.

  Ключов момент при приготвянето на ганаша е съотношението между шоколада и сметаната. Пропорцията 1:3 (една част сметана, три части шоколад) е идеална за глазура на торти, а 1:2 (една част сметана към две части шоколад) пък за създаване чудесни трюфели. Традиционно кремът се прави от сладко-горчив или средно сладък шоколад и понякога може да се получи леко остър вкус. Но ганашът може да се приготви от какъвто и да ешоколад– тъмен, млечен, бял. Освен това може да се добави и някакъв алкохол (ром, бренди, коняк) или други вкусове като ванилия или бадеми. Ганашът може да се консумира в студено или топло състояние.

  Ганашът е много по-лесен за приготвяне от пая. Освен това създаването на този вкусен шоколадов крем отнема и по-малко време – около 10-15 минути.

  Необходими продукти:
  - около 250 грама средносладък или сладко-горчив шоколад на парченца;
  - ¾ чаша бита сметана;
  - 2 супени лъжици масло;
  - 1 супена лъжица ром (може и бренди, ванилов екстракт или какъвто друг вкус пожелаете)
  Приготвяне:
  Парченцата шоколад се поставят в стоманена купа.
  Затоплят се сметаната и маслото на средна температура.
  Щом сметаната започне да ври, се изсипа върху шоколада и се оставя върху него за 5 минути.
  Разбърква се може да се добави ром.
  Изсипва се сместа върху торта или друг сладкиш, докато е още топла и течна.

  Насладата от ганаша може да бъде изпитана не само с вкусните сладкиши, а и с козметиката. През 2003 в кухнята на Патриша Уест се ражда Ганаш за Устни. Жената тъкмо се е възстановила от лечението на рак и е решила да създаде естествен балсам за устни за себе си и приятелките си. Уест се вдъхновява да добави естествен какаов екстракт към продукта си, а впоследствие се решава да използва истински шоколад от любимата си марка Scharffen Berger. Така балсамът за устни придобива различен цвят и става по-ароматен. След като тества продукта и събира мнения от приятели и съседи, Патриша Уест официално регистрира марката Ganache for Lips (Ганаш за устни).Вижте още кулинарни статии