Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Ганаш – уникален крем

Продукти с история

 • Ганашът е крем, представляващ смес от шоколад и затоплена сметана. Този крем може да се използва като глазура, мус или пълнеж, а с негова помощ се приготвят най-различни вкусотии – от трюфели до торти.

  Ганашът е причината и за избухването на една мини война на кулинарния фронт между французи и швейцарци. За произхода на ганашът водят спор Франция и Швейцария , че именно тяхната държава е родина на шоколадовата смес. Според някои сведения кремът е започнал да се приготвя в средата на XIX век, като майсторите на десерти са го използвали за направата на трюфели. Този факт накланя везните в полза на Швейцария в битката за произхода на ганаша, имайки предвид, че страната е родината на трюфелите. Въпреки това други твърдят, че идеята за създаването на сместа е възникнала в сладкарница „Саравдим” във френската столица Париж. Независимо от тези спорове, рецептата за ганаш се разпространява със голяма скорост в цяла Европа.

  Ключов момент при приготвянето на ганаша е съотношението между шоколада и сметаната. Пропорцията 1:3 (една част сметана, три части шоколад) е идеална за глазура на торти, а 1:2 (една част сметана към две части шоколад) пък за създаване чудесни трюфели. Традиционно кремът се прави от сладко-горчив или средно сладък шоколад и понякога може да се получи леко остър вкус. Но ганашът може да се приготви от какъвто и да ешоколад– тъмен, млечен, бял. Освен това може да се добави и някакъв алкохол (ром, бренди, коняк) или други вкусове като ванилия или бадеми. Ганашът може да се консумира в студено или топло състояние.

  Ганашът е много по-лесен за приготвяне от пая. Освен това създаването на този вкусен шоколадов крем отнема и по-малко време – около 10-15 минути.

  Необходими продукти:
  - около 250 грама средносладък или сладко-горчив шоколад на парченца;
  - ¾ чаша бита сметана;
  - 2 супени лъжици масло;
  - 1 супена лъжица ром (може и бренди, ванилов екстракт или какъвто друг вкус пожелаете)
  Приготвяне:
  Парченцата шоколад се поставят в стоманена купа.
  Затоплят се сметаната и маслото на средна температура.
  Щом сметаната започне да ври, се изсипа върху шоколада и се оставя върху него за 5 минути.
  Разбърква се може да се добави ром.
  Изсипва се сместа върху торта или друг сладкиш, докато е още топла и течна.

  Насладата от ганаша може да бъде изпитана не само с вкусните сладкиши, а и с козметиката. През 2003 в кухнята на Патриша Уест се ражда Ганаш за Устни. Жената тъкмо се е възстановила от лечението на рак и е решила да създаде естествен балсам за устни за себе си и приятелките си. Уест се вдъхновява да добави естествен какаов екстракт към продукта си, а впоследствие се решава да използва истински шоколад от любимата си марка Scharffen Berger. Така балсамът за устни придобива различен цвят и става по-ароматен. След като тества продукта и събира мнения от приятели и съседи, Патриша Уест официално регистрира марката Ganache for Lips (Ганаш за устни).Вижте още кулинарни статии