Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Гювечът – ястие с вековна Балканска история

Ястия с история

  • Трудно е да се каже от къде произхожда това блюдо и на коя национална кухня принадлежи, тъй като то се приготвя от векове в домовете на сърби, българи, турци, гърци, албанци, словенци, хървати, черногорци. И всеки народ е внасял с времето подобрения в него. Ето защо гювечът се причислява към Балканската кулинария.

    Благодарение на съда, в който се готви, вероятност да не се получи добър на вкус е изключително малка. Името на съда е идентично с това на ястието. Гювечът е керамичен, т.е. изработен от природни материали. Стените му са плътни, има капак, а понякога - не. Но с капак или без капак, всички продукти в него се приготвят на бавен огън часове.

    Най-често гювеч се приготвя от овнешко или свинско месо. Другите продукти са: едро нарязан лук в голямо количество, червени и зелени чушки, нарязани на колелца, домати, патладжани, тиквички, зелен фасул, бамя, пащърнак, картофи или ориз и т.н. Обикновено месото, нарязано на средно големи парчета, се изпържва до златисто или се сварява предварително. Лукът и чушките се запържват до полуомекване. Всички продукти се смесват, разбъркват и заливат с гореща подсолена вода или с бульона, в който се е варило месото. След това ястието, настанено в съд гювеч, се слага във фурната, която не се загрява предварително. Включва се първо на висока степен и щом започне да къкри, огънят се намалява. Готвенето продължава, докато продуктите омекнат.

Вижте още кулинарни статии