Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Грах - за добър метаболизъм и нормална кръвна захар

Зеленчук

 • Грахът е тревисто растение от семейство Бобови. Той е една от най-древните зеленчукови култури. Смята се, че хората са започнали да го употребяват за храна още преди 20 000 години. Произходът му е от Югозападна Азия, Задкавказието и Етиопия, където до днес се среща в диво състояние. Културата е била много популярна в Спарта, Атина, Китай и Римската империя. В Европа започва да се отглежда чак през 8 век, а през 13 век започва да се използва за консумация. Класифицирани са над 1000 сорта грах, които се различават по цвят, форма на зърната и шушулките. На територията на България най-често се използват зеленият и градинският грах.

  Грахът е богат на много ценни хранителни вещества. В неговия химичен състав влизат витамини С, В1, В2, В5,В6, В9 и К1. Също има минерали желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган и мед, фибри и протеини. В 100 грама грах се съдържат 0,39 грама мазнини, 21,1 грама въглехидрати и 8,34 грама мазнини. Като бобова култура той съдържа много протеини.

  Консумацията на грах осигурява на тъканите хранителни вещества, които са важни за нормалното функциониране на организма.
  Витамин С повишава съпротивителните сили и спомага за образуването на съединителна тъкан.
  Желязото участва в образуването на кръвни клетки, чийто недостиг може да доведе до понижаване на имунитета, анемия и умора.
  Изключително важна роля има витамин К1, който е активатор на хормона остеокалцин. Този хормон регулира метаболитните процеси, инсулиновите рецептори, кръвната захар и мастните депа. Ако не се приема достатъчно количество от витамина, може да се наруши костната минерализация. Приемът на високи дози от витамин К1 води до по-добро регулиране на кръвната захар и редуциране на симптомите на остеопороза.
  Фолиевата киселина и витамин В6 спомагат за редуциране на хомоцистеин, който допринася за развитието на атеросклерозата. Високите нива на хомоцистеина могат да предразположат към поява на инфаркт, намалена мозъчна функция и костни заболявания.
  Консумацията на грах спомага за подобряване на белтъчния баланс. Той има високо съдържание на белтъчини, които са по-лесно усвоими от тези в месото.

  Хора, които имат алергия към бобови храни или страдат от стомашно-чревни заболявания трябва да внимават с консумацията на грах. Той съдържа повече фибри и може да доведе до образуване на газове в червата.

Вижте още кулинарни статии