Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Грах - за добър метаболизъм и нормална кръвна захар

Зеленчук

 • Грахът е тревисто растение от семейство Бобови. Той е една от най-древните зеленчукови култури. Смята се, че хората са започнали да го употребяват за храна още преди 20 000 години. Произходът му е от Югозападна Азия, Задкавказието и Етиопия, където до днес се среща в диво състояние. Културата е била много популярна в Спарта, Атина, Китай и Римската империя. В Европа започва да се отглежда чак през 8 век, а през 13 век започва да се използва за консумация. Класифицирани са над 1000 сорта грах, които се различават по цвят, форма на зърната и шушулките. На територията на България най-често се използват зеленият и градинският грах.

  Грахът е богат на много ценни хранителни вещества. В неговия химичен състав влизат витамини С, В1, В2, В5,В6, В9 и К1. Също има минерали желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган и мед, фибри и протеини. В 100 грама грах се съдържат 0,39 грама мазнини, 21,1 грама въглехидрати и 8,34 грама мазнини. Като бобова култура той съдържа много протеини.

  Консумацията на грах осигурява на тъканите хранителни вещества, които са важни за нормалното функциониране на организма.
  Витамин С повишава съпротивителните сили и спомага за образуването на съединителна тъкан.
  Желязото участва в образуването на кръвни клетки, чийто недостиг може да доведе до понижаване на имунитета, анемия и умора.
  Изключително важна роля има витамин К1, който е активатор на хормона остеокалцин. Този хормон регулира метаболитните процеси, инсулиновите рецептори, кръвната захар и мастните депа. Ако не се приема достатъчно количество от витамина, може да се наруши костната минерализация. Приемът на високи дози от витамин К1 води до по-добро регулиране на кръвната захар и редуциране на симптомите на остеопороза.
  Фолиевата киселина и витамин В6 спомагат за редуциране на хомоцистеин, който допринася за развитието на атеросклерозата. Високите нива на хомоцистеина могат да предразположат към поява на инфаркт, намалена мозъчна функция и костни заболявания.
  Консумацията на грах спомага за подобряване на белтъчния баланс. Той има високо съдържание на белтъчини, които са по-лесно усвоими от тези в месото.

  Хора, които имат алергия към бобови храни или страдат от стомашно-чревни заболявания трябва да внимават с консумацията на грах. Той съдържа повече фибри и може да доведе до образуване на газове в червата.

Вижте още кулинарни статии