Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Грейпфрут – полезен в борбата срещу хепатит С

Плод

  • Въпреки, че медицината е много напреднала в наши дни, то не съществува лекарство, което да се бори на 100 % с Вирусът на Хепатит С, което е едно от най-опасните вирусни заболявания сред хората, причиняващо цироза и рак на черния дроб.

    Но учените продължават да изследват полезните свойства и вещества на грейпфрута и твърдят, че съдържащият се в него флавонид нарингенин може да се окаже сериозен фактор, които подтиска развитието на Хепатит С.
    Под въздействието на този компонент инфектираните клетки губят способността си да съхраняват вируса на Хепатита. Този цитрусов елемент блокира в 80% от случаите способността за съхраняване жив вирусен материал. Така микробите не могат да се включат в метаболизма на липопротеина, което е много важно за нормалната функция на черния дроб.
    Този така полезен и ценен компонент на плода обаче се усвоява не добре от червата и борбата за подтискането на развитието на Хепатит С само с ядене на грейпфрут няма да е успешна. Необходимо е нарингенинът да се приема и с други вещества или да се инжектира, за да се подобри състоянието на болния или да се предотврати разболяване от Хепатит С.

Вижте още кулинарни статии