Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Грейпфрут – полезен в борбата срещу хепатит С

Плод

  • Въпреки, че медицината е много напреднала в наши дни, то не съществува лекарство, което да се бори на 100 % с Вирусът на Хепатит С, което е едно от най-опасните вирусни заболявания сред хората, причиняващо цироза и рак на черния дроб.

    Но учените продължават да изследват полезните свойства и вещества на грейпфрута и твърдят, че съдържащият се в него флавонид нарингенин може да се окаже сериозен фактор, които подтиска развитието на Хепатит С.
    Под въздействието на този компонент инфектираните клетки губят способността си да съхраняват вируса на Хепатита. Този цитрусов елемент блокира в 80% от случаите способността за съхраняване жив вирусен материал. Така микробите не могат да се включат в метаболизма на липопротеина, което е много важно за нормалната функция на черния дроб.
    Този така полезен и ценен компонент на плода обаче се усвоява не добре от червата и борбата за подтискането на развитието на Хепатит С само с ядене на грейпфрут няма да е успешна. Необходимо е нарингенинът да се приема и с други вещества или да се инжектира, за да се подобри състоянието на болния или да се предотврати разболяване от Хепатит С.

Вижте още кулинарни статии