Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Хайверът - ценна храна, пълна с подхранващи вещества

Продукт

  • Хайверът представлява съвкупността от яйцата на рибата. Той се добива от риби, които живеят на свобода или в специални развъдници. Най-известните видове хайвер са черен, който се добива от рибите моруна, чига и пъструга, и червен, който се добива от есетра.
    Хайверът е ценна храна, която е пълна с подхранващи вещества. В химичния й състав се включват 50% вода, 25% белтъци, 17% мазнини. Има пълен набор от аминокиселини, аспаргинова, глутаминова, серин, лизин и левцин. Присъстват минерали калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и натрий, както витамини А, С, Д и Е.
    Хайверът от есетра има високи хранителни стойности. Той се счита за много вкусна и полезна храна. Хранителната стойност се определя от цвета и от размера на зърното, като колкото е по-светло и едро, толкова хайверът има по-висока хранителна стойност. Неговият химичен състав влияе положително върху мозъчната функция. Повишава защитните сили на организма и има противоалергични свойства. Консумацията му редуцира риска от поява на сърдечно съдови заболявания. Съдържащият се витаминен комплекс доставя на организма необходимите му дневни дози и забавя процеса на стареене.
    Хайверът от сьомга също има добри хранителни и вкусови качества. Той е много мощно средство за профилактика срещу заболяването атеросклероза. За разлика от другите храни, хайверният холестерол не е толкова страшен, тъй като се неутрализира от големите количества лецитин. Съдържащите се полиненаситени мазнини също помагат в борбата срещу атеросклерозата. Те са полезни още за очите, за имунитета и за мозъка. Понижават вероятността от появата на тромбози и спомагат за нормализиране на кръвообращението в малките кръвоносни съдове.
    Хайверът е една от най-питателните храни. В 100 грама черен хайвер се съдържат 280 калории, а в 100 грама червен има 270 калории. Хайверът има интересно въздействие върху човешката кожа. От една страна е полезен за нея, защото доставя всички необходими минерали и витамини, а от друга трябва да се внимава с него, тъй като съдържа много натрий. Хайверът не е подходящ избор за храна за хора, които искат да отслабнат, и за тези, които са с противопоказания спрямо храни, които съдържат големи дози натрий.

Вижте още кулинарни статии