Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Храни имуностимулатори

Здравословно

 • Имунната система на човешкия организъм трябва да бъде силна, за да бъде естествена бариера против заболяванията и да се справя с грипа и вирусите. Добър метод за защита от болестотворните бактерии е консумацията на храни имуностимулатори.

  - Сьомгата, скумрията, херингата и сардината са с богато съдържание на Омега-3 мастни киселини, които са известни с положителното си действие върху имунната система. Те намаляват възпалителните процеси в тялото и стимулират дейността на белите кръвни телца, които се борят с проблемните бактерии.

  - Слънчогледови семки и бадеми доставят на организма витамин Е и са чудесен източник на наситени мастни киселини.

  - Богат източник на витамин C, който е мощно средство в борбата с настинките и грипа са цитрусовите плодове, доматите, чушките и броколите.

  - Определени видове клетки, в това число и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк. Той може да се набави от телешки черен дроб, телешко и агнешко месо, пълнозърнести храни.

  - През лятото лесно се набавя необходимия за организма витамин D от слънчевите лъчи. През есента и зимата обаче трябва да се консумират повече листни зеленчуци като зеле и спанак.

  - Киселото мляко стимулира синтеза на гама интерферон, който блокира размножаването на вирусите.

  - Лютите чушки, заедно с чесънът и лукът са познати като едни от най-силните естествени антибиотици и са широко използвани в народната медицина.

Вижте още кулинарни статии