Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Храни, които не трябва да се приемат по време на бременност

Здравословно

 • Бременните жени трябва да избягват някои хранителни продукти, за да не се заразят с вредни бактерии и паразити. Ако плодът се зарази с токсоплазмоза или листерия, това може доведе до сериозен риск от спонтанен аборт или увреждане на плода.

  Бременната жена е важно да се храни разнообразно, така че да бъдете сигурна, че ще получите хранителните вещества, от които се нуждае.

  - Месо
  Бременните жени могат да ядат всички видове месо, ако то е много добре изпечено или сварено. Трябва да се избягва сурово месо от всякакъв вид, като например кайма.
  Вредните бактерии и паразити могат да доведат до инфекции, които да засегнат бебето. Месо, което не е добре изпечено, е източник на паразити, които могат да причинят токсоплазмоза.

  - Черен дроб
  Черния дроб трябва да се избягва, тъй като той съдържа много витамин А. Прекомерните количества витамин А могат да доведат до вродени дефекти при плода. Може да се консумира обаче пастет.

  - Морска храна
  По принцип рибата е много здравословна. Тя съдържа здравословни мазнини и е богата на витамин D, йод и селен. Трябва да се консумират различни видове риба - както по-мазната сьомга, херинга и скумрия, така и по-сухата като писия и треска например.
  По време на бременността, е особено важно да се спазва температурата на съхранение и срока на годност на студено-пушената и веяна риба. Те трябва да се консумират в рамките на няколко дни.
  Не трябва да се приемат повече от 100 грама на седмица едра хищна риба, тъй като тя съдържа високи нива на живак. Такива риби са камбала, риба меч, щука, костур и риба тон (котлет).
  Може да се яде консерви риба тон, тъй като те обикновено се правят от малки рибки, които съдържат по-малко живак.
  Рибата е важен източник на няколко хранителни вещества, които са полезни за бременните. Рибата от развъдници може да се яде без проблем, независимо от нейния вид и размер.
  Морските деликатеси като миди, скариди и раци, както и черният дроб на рибата и някои други видове риба могат да бъдат заразени. Морските дарове задължително трябва да бъде топлинно обработени, преди да се консумират.
  Ако не се консумира риба, то тя може да се замести с рибено масло или омега 3,6,9 - мазнини. Тези мазнини са от съществено значение за развитието на плода и могат да помогнат за предотвратяване на риска от преждевременно раждане.

  - Мляко и сирене
  Млякото и млечните продукти също са важни за бременните. Някои продукти обаче могат да съдържат нежелани микроби.
  Добре е да се консумират мляко и сирене по време на бременност, но:

  - трябва да се избягва непастьоризираното (суровото) мляко.

  - трябва да се избягва сирене от непастьоризирано мляко.
  Почти всички видове мляко и млечни продукти, които могат да се намерят в магазините са топлинно обработени и може спокойно да се консумират.
  Ако не бременната жена не обича млечните продукти, то тогава е важно да се приемате добавки с калций ежедневно.

  - Кафе, чай и кола
  Не трябва да се пие повече от 3 чаши кафе на ден и е необходимо да се ограничи количеството на други напитки, съдържащи кофеин, чай и някои безалкохолни напитки като кока-кола и енергийни напитки.
  Консумацията на големи количества кофеин по време на бременност може да увеличи риска от спонтанен аборт и да е причина за по-ниско тегло на плода при раждане.
  Трябва да се има в предвид също така, че наречените антицелулитни кремове могат да съдържат относително големи количества кофеин, който се абсорбира в тялото. Намазването на половината тяло съответства на 100 мг кофеин. Когато се използват тези кремове за кожа, трябва да се намали приема на кафе, чай и кола.

  - Алкохол
  Трябва да се избягва употребата на алкохол от бременни жени. Алкохолът преминава през плацентата и стига до бебето. Нероденото дете е особено уязвимо на ефектите от алкохола. Ако все пак се употребява алкохол, то неговото количество не трябва да надвишава повече от едно питие на ден и то не всеки ден.

Вижте още кулинарни статии