Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Храни, които потискат апетита

Интересни факти

 • Учени са открили един много интересен факт за хора, страдащи от наднормено тегло. Става въпрос за храни, които потискат апетита. Това са храни с нисък гликемичен индекс, които повишават отделянето на хормони, а от своя страна те пък намаляват апетита и изпращат сигнал до мозъка за ситост.
  Функцията на гликемичният индекс се изразява в това, че разделя храните на групи, според това как въглехидратите влияят на нивото на захарта в кръвта.
  Храните с по-висок гликемичен индекс повишават и кръвната захар и отбратно.
  Храните, които е добре да се ограничават, за да се поддържа добро ниво на кръвната захар са: бял хляб, захарни и тестени изделия, картофи, бял ориз, някои плодове като зрели банани, диня, тиква, стафиди.
  С нисък гликемичен индекс са: повечето зеленчуци, част от плодовете, млякото, боб, леща, фъстъци, соя, пълнозърнести спагети.
  Участниците в изследването, които консумирали продукти с нисък гликемичен индекс за закуска, имали 20 % по-високо ниво на GLP-1 в кръвната плазма, а инсулинът им бил с 38 % по-нисък, отколкото при тези, които консумирали храни с висок гликемичен индекс.

Вижте още кулинарни статии