Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Храни, от които се огладнява

Полезни съвети

 • Много от вредните и висококалорични храни засилват чувството на глад. Така човекедновременно не е сит, и продължава да приема продукти, които с времето биха развалили фигурата.
  Храни, които е добре да бъдат ограничени, когато човек се опитва да засити глада си.

  Дъвки
  Те са гонители на лошия дъх и стимулират производството на стомашни сокове и слюнка, която, отделяна при дъвченето, отива право в стомаха и един вид го заблуждава, че има храна за смилане и прави човек още по-гладен.

  Диетична сода
  Диетичната сода и производните й карат човек да огладнява, а това е отворена врата към нарушаването на спазващите диета.

  Изкуствени подсладители
  Те имат ефект на засилване на апетита, но за разлика от обикновената захар, не доставят на организма нещо, което ще обуздае породилия се глад. Подсладителите влияят ограничаващо на мозъчните клетки, които алармират, че човек е нахранен.

  Замразена вечеря
  Готовите замразени храни, особено т.нар. диетични, обикновено не съдържат достатъчно калории, за да заситят организма. Освен това в тях няма продукти като истински плодове и зеленчуци, които осигуряват фибри. А именно фибрите се разширяват в стомаха и карат човек да чувства ситост.
  Не на последно място, преработването унищожава хранителните вещества, а замразените вечери обикновено се размразяват в микровълновата, която допълнително вреди на хранителната стойност на ястията.

  Сладкиши
  Колкото и да са вкусни, те обикновено не засищат. Бялата захар и брашно не съдържат фибри или други полезни хранителни съставки. Временно човек престава да изпитва глад, но скоро след това се оказва още по-гладен, отколкото е бил.

  Захарните десертчета
  Освен ако не са пълни с протеини и минимално подсладени, захарните десертчета, които често се консумират набързо – за повече енергия, са абсолютно неподходящ избор, особено за началото на деня.
  Силно преработени и с много захар, тези сладки блокчета може и да изглеждат като спасение в активния делник, но в крайна сметка човешкия организъм се нуждае от истинска храна.

Вижте още кулинарни статии