Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Храни полезни и лечебни за здравето

Здравословно

 • - Една ябълка на ден е защита срещу Алцхаймер.
  Веществата, които се съдържат в ябълките, имат противовъзпалително действие, повишават имунитета, подобряват работата на сърдечно-съдовата система и са способни да препятстват развитието на раковите клетки.

  - Рибата пази сърцето.
  Три пъти консумация на седмица или 30 г риба на ден намаляват риска от инфаркт до 50%, благодарение на полиненаситените киселини омега-3, които действат добре на клетъчните мембрани.

  - Чесънът е незаменим при простуда.
  Намалява риска от злокачествени образувания в стомашно-чревния тракт, подобрява храносмилането, предпазва от сърдечно-съдови залобявания.

  - Ягодата е богат източник на витамин С и желязо.
  Някои вещества, които се съдържат в нея, са способни да спират образуването на ензимите, които провокират развитието на онкологична заболявания.

  - Морковът е мощен антиоксидант.
  Той съдържа много бетакаротин, който неутрализира свободните радикали, които имат мутагенно действие и провокират рака. Действа благоприятно на кожата и зрението.

  - Лютата чушка е трезорът на витамин С.
  Тя подобрява обмяната на веществата. Капсаицинът, който обуславя острия й вкус, стимулира изработването на стомашен сок и препатства размножаването на вредни бактерии в стомашно-чревния тракт. Сладката чушка също е полезна. И тя съдържа витамин С и едно особено вещество лютеолин, което дори в малки дози препятства развитието на онкологични образувания и предпазва от сърдечно-съдови залобявания.

  - Бананът е най-засищащ и най-богат на въглеводороди.
  Количеството магнезий, което се съдържа в един банан, е 1/6 част от потребността на организма от него за едно денонощие. А различните баластни вещества пречат на бързото постъпване на захарта в кръвта.

  - Зеленият чай има чудотворно действие.
  Това се дължи на катехините – биологични вещества, които пречат на развитието на атеросклерозата, пазят от заболявания на простатата, помагат ни да отслабнем.

  - Соята засилва паметта и укрепва нервната система.
  Тя е източник на лецитин и витамини от група В. Може да замени протеините с животински произход. Особено полезни за здравето са соевите кълнове.

  - Млякото гони остеопорозата.
  То съдържа ценни протеини, мазнини, лактоза и други полезни вещества. Богато е на калций, необходим за функционирането на нервната система.

Вижте още кулинарни статии