Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Храни полезни и лечебни за здравето

Здравословно

 • - Една ябълка на ден е защита срещу Алцхаймер.
  Веществата, които се съдържат в ябълките, имат противовъзпалително действие, повишават имунитета, подобряват работата на сърдечно-съдовата система и са способни да препятстват развитието на раковите клетки.

  - Рибата пази сърцето.
  Три пъти консумация на седмица или 30 г риба на ден намаляват риска от инфаркт до 50%, благодарение на полиненаситените киселини омега-3, които действат добре на клетъчните мембрани.

  - Чесънът е незаменим при простуда.
  Намалява риска от злокачествени образувания в стомашно-чревния тракт, подобрява храносмилането, предпазва от сърдечно-съдови залобявания.

  - Ягодата е богат източник на витамин С и желязо.
  Някои вещества, които се съдържат в нея, са способни да спират образуването на ензимите, които провокират развитието на онкологична заболявания.

  - Морковът е мощен антиоксидант.
  Той съдържа много бетакаротин, който неутрализира свободните радикали, които имат мутагенно действие и провокират рака. Действа благоприятно на кожата и зрението.

  - Лютата чушка е трезорът на витамин С.
  Тя подобрява обмяната на веществата. Капсаицинът, който обуславя острия й вкус, стимулира изработването на стомашен сок и препатства размножаването на вредни бактерии в стомашно-чревния тракт. Сладката чушка също е полезна. И тя съдържа витамин С и едно особено вещество лютеолин, което дори в малки дози препятства развитието на онкологични образувания и предпазва от сърдечно-съдови залобявания.

  - Бананът е най-засищащ и най-богат на въглеводороди.
  Количеството магнезий, което се съдържа в един банан, е 1/6 част от потребността на организма от него за едно денонощие. А различните баластни вещества пречат на бързото постъпване на захарта в кръвта.

  - Зеленият чай има чудотворно действие.
  Това се дължи на катехините – биологични вещества, които пречат на развитието на атеросклерозата, пазят от заболявания на простатата, помагат ни да отслабнем.

  - Соята засилва паметта и укрепва нервната система.
  Тя е източник на лецитин и витамини от група В. Може да замени протеините с животински произход. Особено полезни за здравето са соевите кълнове.

  - Млякото гони остеопорозата.
  То съдържа ценни протеини, мазнини, лактоза и други полезни вещества. Богато е на калций, необходим за функционирането на нервната система.

Вижте още кулинарни статии