Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт

Храни против грип

Здравословно

 • Освен ваксините, има и други алтернативни методи за предпазване от вирусните инфекции, като един от тях е правилното хранене. Има няколко храни, които може да се добавят към менюто, за да се ограничи до минимум възможността от разболяване от грип през зимния сезон.

  - Чесън
  Едно от препоръчителните растения за предпазване от грип е чесънът, заради своите антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства. Той е един от най-добрите помощници на имунната система и съдържа най-малко 17 различни вещества, които мощно подсилват имунитета.
  Най-добрият вариант е той да се консумира пресен или в ястия, но може да се приема и под формата на таблетки.

  - Зелен чай
  Една от основните храни в борбата с грипа е зеленият чай. Определен вид полифеноли, наречени катехини , се съдържат в зеления чай и те може да убият грипните вируси.
  Зеленият чай, който е богат източник на антиоксиданта катехин, по-специално епигалокатехин галат, подсилва способността на организма да се бори с инфекциите.

  - Боровинки
  Боровинките също имат силен антиоксидантен ефект върху тялото и стимулират имунната система. Антиоксиданти се съдържат в храни като ягоди , боровинки , малини и къпини и те помагат да се защитят клетките от уврежданията на свободните радикали. Те предпазват от стареене, рак, грип и редица други заболявания.
  Една порция от пресни боровинки осигурява повече антиоксиданти, отколкото много други пресни плодове и зеленчуци.

  - Мед
  Това, което прави меда толкова полезен за организма и толкова силен боец против грипа, е че той е пълен с хранителни вещества. Медът съдържа 22 аминокиселини, 27 минерала, пълна гама от витамини и 5000 живи ензима.
  Медът е по-ефикасен при лечение на кашлица, отколкото всякакви други лекарства.

Вижте още кулинарни статии