Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Храни против грип

Здравословно

 • Освен ваксините, има и други алтернативни методи за предпазване от вирусните инфекции, като един от тях е правилното хранене. Има няколко храни, които може да се добавят към менюто, за да се ограничи до минимум възможността от разболяване от грип през зимния сезон.

  - Чесън
  Едно от препоръчителните растения за предпазване от грип е чесънът, заради своите антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства. Той е един от най-добрите помощници на имунната система и съдържа най-малко 17 различни вещества, които мощно подсилват имунитета.
  Най-добрият вариант е той да се консумира пресен или в ястия, но може да се приема и под формата на таблетки.

  - Зелен чай
  Една от основните храни в борбата с грипа е зеленият чай. Определен вид полифеноли, наречени катехини , се съдържат в зеления чай и те може да убият грипните вируси.
  Зеленият чай, който е богат източник на антиоксиданта катехин, по-специално епигалокатехин галат, подсилва способността на организма да се бори с инфекциите.

  - Боровинки
  Боровинките също имат силен антиоксидантен ефект върху тялото и стимулират имунната система. Антиоксиданти се съдържат в храни като ягоди , боровинки , малини и къпини и те помагат да се защитят клетките от уврежданията на свободните радикали. Те предпазват от стареене, рак, грип и редица други заболявания.
  Една порция от пресни боровинки осигурява повече антиоксиданти, отколкото много други пресни плодове и зеленчуци.

  - Мед
  Това, което прави меда толкова полезен за организма и толкова силен боец против грипа, е че той е пълен с хранителни вещества. Медът съдържа 22 аминокиселини, 27 минерала, пълна гама от витамини и 5000 живи ензима.
  Медът е по-ефикасен при лечение на кашлица, отколкото всякакви други лекарства.

Вижте още кулинарни статии