Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Храни с по-малко калории

Нискокалорични храни

 • Броенето на калории не е успешна тактика срещу килограмите, но е хубаво човек да е наясно колко калории има в храната.

  Няколко нискокалорични храни:

  Репички
  19 калории в 1 чаша
  Червените репички са богати на калий, фолиева киселина, антиоксиданти и серни елементи, които помагат на храносмилането. Не трябва да се пренебрегват и листата на репичките, които съдържат 6 пъти повече витамин С и повече калций от корените. Листата могат да се прибавят накълцани към зелените салати.

  Чай
  0 калории
  Чаят, независимо от неговия вид е изключително полезен. Съдържащите се в него полифеноли пазят от увреждания на ДНК на клетките, които водят до ракови и други заболявания. Чаят допринася за намаляването на стойностите на LDL / лошия холестерол/, предпазва от остеопороза и затлъстяване, засилва мозъчната дейност.

  Целина
  16 калории в 1 чаша
  Целината има много фибри и засища успешно глада. С почти никакви калории тя съдържа витамин А, витамин С и фолиати, които са особено важни за здрава бременност.

  Горски плодове
  32 калории в половин чаша
  Горски плодове са богати на противовъзпалителни вещества, които намаляват риска от сърдечни и ракови заболявания. Те са наситени с антиоксиданти и укрепват имунната система, особено ако са диворастящи. Дивите боровинки съдържат най-активните антиоксиданти от всички пресни плодове, което се дължи на изобилието на антоцианини в тях.

  Моркови
  22 калории в половин чаша
  Морковите имат много ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те са добър източник на тиамин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина и манган, а също така на фибри, витамините А, С, К и калий.

Вижте още кулинарни статии