Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Храни, засилващи имунната система

Здравословно

 • - Лук и чесън
  Те имат силни антибактериални и противовъзпалителни качества. Подобряват кръвообръщението и засилват изхвърлянето на токсините от организма. Лукът и чесънът имат сгряващ ефект, а в комбинация с други люти подправки предизвикват изпотяване, което детоксикира. Те намаляват лошия холестерол. Също така отпушват носа и дихателните пътища.

  - Мед
  Медът има високо съдържание на множество витамини, минерали, ензими, антиоксиданти. Той е също така богат на витамин С и има антимикробни свойства. Бори се с различни инфекции и облекчава състоянието при настинки и грипове. Облекчава възпаленото гърло и детоксикира организма.

  - Черен пипер
  Черният пипер е много полезен да се консумира при запушен нос и настинки. Той подобрява храносмилането и съответно усвояването на хранителните вещества. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
  Пиперинът в състава на черния пипер има антипростудни и болкоуспокояващи свойства. Пиперът отпушва дихателните пътища и помага при синузит и възпаления на гърлото и носните пътища. Освен това той забързва метаболизма.

  - Яйца
  Яйцата са много богати на витамини и минерали. Яйчният белтък е най-чистата и качествена форма на белтък. Жълтъкът на яйцата съдържа много витамини, но и холин, който е важен за правилното функциониране на мозъка, нервната, имунната и сърдечната система. Яйцата съдържат полезни есенциални мастни киселини и цялостно укрепват организма и имунната система.

  - Кисело мляко
  То е богато на много полезни бактерии. Доказано е, че ежедневната консумация на кисело мляко може да намали опасността от настинки и грипове с 25%.
  Киселото мляко подобрява храносмилането и регулира чревната флора. Също така поддържа бактериалния баланс.

  - Чай
  Чаят подобрява хидратацията на организма. Различните видове чай, разбира се, имат различен състав, но всички те са богати на витамини, които повишават имунитета. Топлият чай има загряващо действие и много помага при настинки и грип. Той е полезен за изхвърляне на токсините и пречистване на стомаха и червата.
  Чаят притежава и антиоксидантно действие. Особено в съчетание с лимон, е наистина изпитано средство за излекуване.

  - Ябълков оцет
  Ябълковият оцет е много полезен за прочистване на организма и изхвърляне на токсините. Той възстановява киселинния баланс в организма и повишава имунитета и има силно антибактериално действие.
  Също така той унищожава различни видове микроби и гъбички. Ябълковият оцет е полезен за стомаха, лекува различни стомашни проблеми и подобрява кръвообращението.

  - Гъби
  Гъбите повишават производството на цитокини – протеинови молекули, които помагат в борбата с инфекциите.
  Те съдържат полизахариди, които повишават имунитета и подобряват слабата и изтощена имунна система.

Вижте още кулинарни статии