Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Храни, засилващи имунната система

Здравословно

 • - Лук и чесън
  Те имат силни антибактериални и противовъзпалителни качества. Подобряват кръвообръщението и засилват изхвърлянето на токсините от организма. Лукът и чесънът имат сгряващ ефект, а в комбинация с други люти подправки предизвикват изпотяване, което детоксикира. Те намаляват лошия холестерол. Също така отпушват носа и дихателните пътища.

  - Мед
  Медът има високо съдържание на множество витамини, минерали, ензими, антиоксиданти. Той е също така богат на витамин С и има антимикробни свойства. Бори се с различни инфекции и облекчава състоянието при настинки и грипове. Облекчава възпаленото гърло и детоксикира организма.

  - Черен пипер
  Черният пипер е много полезен да се консумира при запушен нос и настинки. Той подобрява храносмилането и съответно усвояването на хранителните вещества. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
  Пиперинът в състава на черния пипер има антипростудни и болкоуспокояващи свойства. Пиперът отпушва дихателните пътища и помага при синузит и възпаления на гърлото и носните пътища. Освен това той забързва метаболизма.

  - Яйца
  Яйцата са много богати на витамини и минерали. Яйчният белтък е най-чистата и качествена форма на белтък. Жълтъкът на яйцата съдържа много витамини, но и холин, който е важен за правилното функциониране на мозъка, нервната, имунната и сърдечната система. Яйцата съдържат полезни есенциални мастни киселини и цялостно укрепват организма и имунната система.

  - Кисело мляко
  То е богато на много полезни бактерии. Доказано е, че ежедневната консумация на кисело мляко може да намали опасността от настинки и грипове с 25%.
  Киселото мляко подобрява храносмилането и регулира чревната флора. Също така поддържа бактериалния баланс.

  - Чай
  Чаят подобрява хидратацията на организма. Различните видове чай, разбира се, имат различен състав, но всички те са богати на витамини, които повишават имунитета. Топлият чай има загряващо действие и много помага при настинки и грип. Той е полезен за изхвърляне на токсините и пречистване на стомаха и червата.
  Чаят притежава и антиоксидантно действие. Особено в съчетание с лимон, е наистина изпитано средство за излекуване.

  - Ябълков оцет
  Ябълковият оцет е много полезен за прочистване на организма и изхвърляне на токсините. Той възстановява киселинния баланс в организма и повишава имунитета и има силно антибактериално действие.
  Също така той унищожава различни видове микроби и гъбички. Ябълковият оцет е полезен за стомаха, лекува различни стомашни проблеми и подобрява кръвообращението.

  - Гъби
  Гъбите повишават производството на цитокини – протеинови молекули, които помагат в борбата с инфекциите.
  Те съдържат полизахариди, които повишават имунитета и подобряват слабата и изтощена имунна система.

Вижте още кулинарни статии