Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Ябълка – полезни свойства

Плод

 • Eдно от най-широко култивираните дървета в света e дървото от рода Malus с плодове, които са известни като ябълки, Malus domestica. За родина на ябълките се смятат северозападните Хималаи. Съществуват повече от 7300 култивирани сорта ябълки. Въпреки че ябълките са известни от древността, едва през 20 век учените оценяват нейните хранителни и здравословни качества.
  Ябълката е една от най-полезните храни. Тя съдържа пектин, минерални вещества, витамини В1, В2, С, Е, Р и РР, ензими, лимонена и ябълчена киселина. Пектинът в тях ги прави продукт с нисък гликемичен индекс. Съдържат се още флавоноиди, химични елементи калий и бор, целулоза. Ароматът на ябълките се дължи на етеричните масла в тях, а вкусът им се дължи на съотношението на съдържащите се в тях захари, дъбилни вещества и органични киселини. Кората е особено полезна част от плодовете, затова е добре при възможност да не се бели.
  Редовната консумация на ябълки оказва положително влияние върху здравето на хората. Съдържащият се флавоноид кварцетин понижава риска от рак на белите дробове с 46%. Ябълките спират растежа на раковите клетки и рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30- 40%. В ябълките се съдържа флавоноид, наречен катехин. Хората, които имат по-високо ниво на катехин по-рядко страдат от инфаркт. Съдържащият се калий може да спомогне за понижаване на кръвното налягане у хора с хипертония, а елементът бор предотвратява остеопорозата. Фенолите в ябълките действат положително на организма като регулират нивото на холестерола, повишават добрия и понижават лошия. Плодът е подходящ за хранене от диабетици, тъй като не съдържа мазнини, беден е на калории и натрий. Баластните вещества подпомагат организма да изхвърля навън токсични вещества от храната и водата, като уран, олово, живак, кадмий и манган, също така прочистват червата от вещества, които са се образували по време на процеса на обработка на храната в тях. Ябълков сок, изпит на гладно, може да унищожи онези вредни бактерии, които разрушават зъбния емайл. Небелена ябълка след храна може да почисти механично пространствата в устната кухина.
  За да се запазят максимално ценните вещества в ябълките, те трябва да се съхраняват на студено и да не се подлагат на термична преработка. Ябълките е желателно да не се белят, освен ако не са пръскани с химия, защото в кората и месестата част до нея се съдържат много флавоноиди, витамин С и пектин. При борба с наднормено тегло, е добре, да се започне деня на гладно с една ябълка, която съдържа около 80 калории.
  Препоръчително е редовно да се прави ябълков сок, който се усвоява от организма много лесно. Сока се пие веднага, след като се направи и не се подслажда. Ако човек страда от гастрит, колит и заболяване на жлъчката, и те са с повишена киселинност на стомашния сок, ябълките, които се консумират трябва да са от по-малко кисели сортове.
  Много добра комбинация е ябълков сок и мед, която е мощно средство в борбата със заболявания като артрит, настинки, преумора.

Вижте още кулинарни статии