Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Японска кухня

Чуждестранна кулинария

 • Кулинарната традиция на японците е много различна не само от европейската, но и от съседната азиатска. Тя отдава дълбоко уважение към първоначално създадения външен вид на продуктите, които непременно са от най-високо качество. Затова рибата или зеленчуците в приготвен вид остават самите себе си.

  Всеки сезон е представен със своите плодове, зеленчуци, риби: зимата – с мандарините, есента – с фурмата, лятото – с пъстървата. Сезонността се подчертава и при сервирането.

  Японското ястие e преди всичко радост за окото. В строго регламентирания в продължение на векове живот на японците не е възможно да не се появи и ритуал за сервирането. Многото видове ястия са измислени, подбрани и удивително красиво разположени в чиниите с различен размер, предназначени именно за това или онова ястие. По тази причина се твърди, че японските блюда се приготвят повече за очите, отколкото за стомаха. При сервирането на японската трапеза широко се използват лакирани съдове в тъмни тонове. Повечето блюда се консумират при стайна температура. Само супата и оризът задължително са горещи. Затова те се поднасят веднага след приготвянето им.
  Оризът се слага винаги отляво, супата – отдясно, основното ястие – в средата. Отляво, отдясно и малко назад се разполагат различните маринати. Сосовете и подправките отдясно на това ястие, за което са предназначени. Хаси (които се слагат на специални поставки или подносчета, за да не се докосват до масата) са обърнати наляво с този край, от който се взема храната. Десертът и чаят завършват трапезата.
  Блюдата може да се ядат в различен ред – например малко супа, парченце риба, да се опита от маринатата и след това пак супа. Пристъпвайки към храната, японците произнасят неизменното “итадакимас” (започваме), а приключват с думи на благодарност за храната “готисо сама десита” (беше много вкусно).

  Япония е най-известна с ястието Суши, което представлява порции лепкав ориз с парченца сурова риба, раци, подправени със специален сос, хайвер или тофу. В зависимост от формата на порциите се различават маки суши (цилиндърчета), нигири суши (с овална форма) и т.н. Често оризът и другите съставки (задължително нечетен брой, без да се брои оризът) се загъват в листа от морски водорасли (нори суши) или филм, свален от кипящо соево мляко и изсушен (намаюба), или листа от фурма (какиноба суши). Оризът може да се разположи и отвън. Суши винаги се поднася с маринован и много тънко нарязан джинджифил, за да се облагороди вкусът и да се освежи устата между два приема на ястието. Хапките да се топят в соев сос, който се сипва в специална индивидуална чинийка - сосиера. Към соевия сос може да се добави уасаби и така да се придаде персонален нов вкус на соса.
  Подходящите напитки за суши са зеленият чай или саке (японска ракия). Но също може да се поднесе и с подгрято японско сливово вино. Етикетът позволява суши да се яде с ръце или с пръчици.
  Това ястие в сравнение с европейската храна е по-ниско калорично, по-полезно и от него не се трупат излишни килограми. Японски медици са доказали, че пушачите, които редовно ядат суши, са застрашени 3 пъти по-малко от рак в сравнение с останалите.
  При приготвянето на суши голямо внимание се отделя на външния му вид и начина на поднасяне. От морковите, репите, корен от лотос или краставица може да се изрежат с помощта на специален нож красиви цветя, а краставицата да се оформи като „борово клонче”. От уасаби може да се оформи „риба” или традиционния „лист от лотос” и да се разположи красиво в чинията.

Вижте още кулинарни статии