Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Индонезия - страната на ориза и подправките

Чуждестранна кулинария

 • Основната храна в Индонезия е оризът. Местните жители смятат тази култура за храна на боговете, и дори на държавния герб на страната са изобразени оризови класове. Без присъствието на ориз не минава нито една церемония. С пожелания за благополучие с него обсипват новобрачните, а те на свой ред, полагайки клетва за вярност, се угощават един друг с лепкав ориз. При племето на батаците в Суматра с варен ориз задържат душата на болното бебе. Те смятат, че оризът е така вкусен, че като го опита, душата вече няма да иска да напусне детето, и то непременно ще оживее.

  Оризът може да бъде сварен, изпържен или сготвен на пара.
  Най-известното ястие е „пържен ориз“( нарича се „наси горенг“,). То представлява люто месо с ориз, скариди и зеленчуци. Яде се на закуска, обяд и на вечеря. Сред местните блюда най-популярното е сате. Това са шишчета на дървени шишове, които се приготвят от пиле, риба, скариди, телешко или свинско месо в различни маринати и сосове, от които най-традиционният е фъстъченият. Интересно ястие е „пилешки дробчета по индонезийски”.

  Други популярни ястия са пържените пиле или риба, обикновено запечена в бананов лист. От рибите и морските дарове (лангуста, раци, калмари) също се приготвят най-разнообразни блюда. Например от големите морски костенурки се приготвят рагу, като го овкусяват с подправки и соев сос, скаридите ги пържат със соево брашно и голямо количество пипер и ги поръсват с лютите подправки „гадо-гадо“.

  Към всички блюда в Индонезия се поднася сос „Самбал” – лют сос от червено чили. Самбалът понякога се рави от предварително осолени люти чушки чили с добавка на печени ядки и паста от скариди. Ако храната е прекалено люта, тя се консумира с чаша студена вода с лед, кокосово мляко, захарен сироп със счукан лед и зрънца, напитка от сока на захарна тръстика или джинджифилов чай.

  Традиционно храната в Индонезия се поднася върху бананов лист и се яде само с дясната ръка. Преди и след хранене тази ръка трябва да се измие добре в специален съд с вода и парченца лимон. На европейците може да се поднесат лъжица и вилица, но не и нож.

  В страната растат много разнообразни видове зеленчуци и плодове. Но най-любими за индонезийците са бананите и дините, които се ядат целогодишно. От дините се изрязват различни фигури и в много индонезийски ресторанти работят специалисти по карвинг.
  Индонизицийте са големи любители на сладкото, затова покрай плодовете за десерт се предлагат различни сладкиши и торти. Характерно лакомство е младият кокос, на който срязват връхчето и добавят в кокосовото мляко лимон, захар и лед.

  През вековете в индонезийската кухня са се наслоили една върху друга най-различни кулинарни системи. Тук е формирана интересна комбинация от източноазиацки, китайски, индийски и местни традици на островните кухни. Във всяка провинция съществуват собствени кулинарни традиции и особености, различни начини за приготвяне и съставки на ястията.

  Приготвянето на храната при индонезийците е съпроводена с множество поверия. Например смята се, че на млада девойка не се препоръчва да пее по време на готвенето, защото ще се омъжи за старец или, че от силното парене в устата след люта храна може да се избави човек с многократно въртене на чинията.


Вижте още кулинарни статии