Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Индонезия - страната на ориза и подправките

Чуждестранна кулинария

 • Основната храна в Индонезия е оризът. Местните жители смятат тази култура за храна на боговете, и дори на държавния герб на страната са изобразени оризови класове. Без присъствието на ориз не минава нито една церемония. С пожелания за благополучие с него обсипват новобрачните, а те на свой ред, полагайки клетва за вярност, се угощават един друг с лепкав ориз. При племето на батаците в Суматра с варен ориз задържат душата на болното бебе. Те смятат, че оризът е така вкусен, че като го опита, душата вече няма да иска да напусне детето, и то непременно ще оживее.

  Оризът може да бъде сварен, изпържен или сготвен на пара.
  Най-известното ястие е „пържен ориз“( нарича се „наси горенг“,). То представлява люто месо с ориз, скариди и зеленчуци. Яде се на закуска, обяд и на вечеря. Сред местните блюда най-популярното е сате. Това са шишчета на дървени шишове, които се приготвят от пиле, риба, скариди, телешко или свинско месо в различни маринати и сосове, от които най-традиционният е фъстъченият. Интересно ястие е „пилешки дробчета по индонезийски”.

  Други популярни ястия са пържените пиле или риба, обикновено запечена в бананов лист. От рибите и морските дарове (лангуста, раци, калмари) също се приготвят най-разнообразни блюда. Например от големите морски костенурки се приготвят рагу, като го овкусяват с подправки и соев сос, скаридите ги пържат със соево брашно и голямо количество пипер и ги поръсват с лютите подправки „гадо-гадо“.

  Към всички блюда в Индонезия се поднася сос „Самбал” – лют сос от червено чили. Самбалът понякога се рави от предварително осолени люти чушки чили с добавка на печени ядки и паста от скариди. Ако храната е прекалено люта, тя се консумира с чаша студена вода с лед, кокосово мляко, захарен сироп със счукан лед и зрънца, напитка от сока на захарна тръстика или джинджифилов чай.

  Традиционно храната в Индонезия се поднася върху бананов лист и се яде само с дясната ръка. Преди и след хранене тази ръка трябва да се измие добре в специален съд с вода и парченца лимон. На европейците може да се поднесат лъжица и вилица, но не и нож.

  В страната растат много разнообразни видове зеленчуци и плодове. Но най-любими за индонезийците са бананите и дините, които се ядат целогодишно. От дините се изрязват различни фигури и в много индонезийски ресторанти работят специалисти по карвинг.
  Индонизицийте са големи любители на сладкото, затова покрай плодовете за десерт се предлагат различни сладкиши и торти. Характерно лакомство е младият кокос, на който срязват връхчето и добавят в кокосовото мляко лимон, захар и лед.

  През вековете в индонезийската кухня са се наслоили една върху друга най-различни кулинарни системи. Тук е формирана интересна комбинация от източноазиацки, китайски, индийски и местни традици на островните кухни. Във всяка провинция съществуват собствени кулинарни традиции и особености, различни начини за приготвяне и съставки на ястията.

  Приготвянето на храната при индонезийците е съпроводена с множество поверия. Например смята се, че на млада девойка не се препоръчва да пее по време на готвенето, защото ще се омъжи за старец или, че от силното парене в устата след люта храна може да се избави човек с многократно въртене на чинията.


Вижте още кулинарни статии